The Ocean Race komt voor de derde keer naar Scheveningen/Den Haag. Bij de volgende editie in het voorjaar van 2022 is de haven van Scheveningen zowel finish- als startplaats van een etappe. Den Haag was twee keer eerder host van de Volvo Ocean Race, met een pitstop tijdens de editie van 2014-2015 en de finish van de hele race tijdens de editie van 2017-2018. Op deze finish vorig jaar kwamen meer dan 335.000 bezoekers af. Het Dongfeng Racing Team, met daarin de uit onze regio afkomstige Carolijn Brouwer, won de race vorig jaar.

,,Den Haag heeft zich bewezen als een van de meest populaire stops tijdens de afgelopen twee edities van de race als pitstop in 2015 en finish in 2018,” reageert Johan Salén, directeur en mede-eigenaar van The Ocean Race. ,,De Nederlandse fans zijn dol op dit evenement en we kijken uit naar de samenwerking met Den Haag voor opnieuw een geweldige ervaring voor onze fans, zeilers en partners in 2022.”

,,2022 wordt het mooiste zeiljaar ooit voor Nederland”, zegt Arno van Gerven, directeur Watersportverbond. ,,Met de komst van de Ocean Race en het WK Zeilen is een zomer topzeilen gegarandeerd. De synergie tussen beide evenementen biedt fantastische kansen.”

Er zullen twee bootklassen zijn. De eerste bootklasse is met de boten van de vorige race met veel jeugdige zeilers aan boord. De andere is de echte wedstrijdklasse met zogeheten ‘folingboten’ die bij het zeilen uit het water komen. Het thema ‘oceanen en duurzaamheid’ zal door de organisatie nog zwaarder op de voorgrond gezet worden. Den Haag zal in 2020 samen The Ocean Race een Ocean Summit organiseren.

Het evenement in 2022 zal grotendeels plaatsvinden in de eerste en tweede haven, min of meer zoals Sail op Scheveningen was georganiseerd. Er zal veel minder opgebouwd worden en voor hospitality zal veel meer gebruikt worden gemaakt van bestaande accommodaties. De nadruk zal nog meer liggen op het sportieve element en het evenement zal een minder commerciële uitstraling hebben.

Volgens de Haagse wethouder Richard de Mos betekent een en ander dat de haven van Scheveningen het voornaamste zeezeilcentrum van Noord-West Europa aan het worden is. Deelname aan The Ocean Race betekent een garantie op mondiale bekendheid van Den Haag en profilering van al het moois dat de stad te bieden heeft. Een jaar lang zal op tal van media de stad wereldwijd zichtbaar zijn. (foto gemeente Den Haag)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter