Kasteel Duivenvoorde beschikt over een bijzondere collectie schilderijen, opgebouwd in de loop der eeuwen door de voormalig kasteelbewoners. Vanwege de ouderdom van de werken, die in enkele gevallen bijna 500 jaar oud zijn, is conservering belangrijk. Om verder verval te vertragen, is voor het meerjarige project Preventieve Conservering schilderijenrestaurator Pauline Marchand aangesteld.

De schilderijencollectie van Duivenvoorde kent een rijke geschiedenis. Alle werken hebben een relatie met Duivenvoorde. Ze vormen een ensemble die door de oud- kasteelbewoners zorgvuldig is opgebouwd. Via vererving bleven de werken eeuwenlang binnen de families Wassenaer (13de tot 18de eeuw), Steengracht (19de eeuw) en Schimmelpenninck van der Oye (20ste eeuw).  Voor het project op Duivenvoorde staat preventieve conservering centraal, om het verval te vertragen. De schilderijen zijn onderzocht, opgemeten, gefotografeerd en beschreven in een conditierapport. Bepaalde ‘kritieke’ schilderijen worden ook actief geconserveerd. De behandeling is er op gericht de juiste toestand zo veel mogelijk te handhaven door vuil en nicotineaanslag te verwijderen of bladderende verf vast te zetten. Onherstelbare schade voorkomen is daarbij het uitgangspunt.

Wie nieuwsgierig is naar Pauline’s vakgebied: zij geeft op donderdagochtend  19 september een lezing op Duivenvoorde. Zij gaat in op wat er allemaal komt kijken bij conservering en restauratie en gaat in op haar werkzaamheden voor Duivenvoorde. Het wordt een verhaal met ruimte voor interactie waarbij u alles kunt vragen wat u altijd al over dit vakgebied had willen weten. De lezing duurt van 10:30 uur tot 12:15 uur. De ticketprijs van € 15,- is inclusief koffie/thee en een kijk in de collectie. Tickets voor deze lezing bestelt u op www.kasteelduivenvoorde.nl/activiteiten

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter