Op woensdagmiddag 9 oktober verzorgt welzijnsorganisatie Woej de dynamische voorstelling ‘What if…’ in het Veur theater te Leidschendam. De voorstelling, gespeeld door theatergroep Bint, laat zien hoe het kan zijn als je op jonge leeftijd al voor een chronisch ziek familielid zorgt.  De voorstelling maakt jongeren, ouders, docenten en professionals bewust van dilemma’s en zorgen waar jonge mantelzorgers mee te maken krijgen.

De voorstelling is gemaakt op basis van ervaringsverhalen van (jonge) mantelzorgers. Charline Heemskerk van Woej zet zich sinds halverwege dit jaar in voor jonge mantelzorgers. ,,Deze groep jongeren verdient het om ook extra aandacht te krijgen. Met deze voorstelling wordt duidelijk hoe het leven van een jonge mantelzorger er uit kan zien en wat een impact dit heeft. Ik nodig hierbij iedereen uit om te komen kijken.”

Eén op de vier jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger: thuiswonende kinderen die samen wonen met een ziek gezinslid. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, maar ook een ander gezinslid, zoals opa of oma. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek, of van een verstandelijke beperking. Het gaat om kinderen en jongeren tot ongeveer 24 jaar. Kinderen en jongeren die opgroeien met zorg zijn in vergelijking tot hun leeftijdsgenoten eerder zelfstandig en leren al vroeg praktische vaardigheden. Toch overheersen de negatieve gevolgen op korte en langere termijn: ze hebben meer opgroei- en opvoedproblemen, meer lichamelijke en emotionele klachten en ze doen op latere leeftijd vaker een beroep op de (geestelijke) gezondheidszorg. (foto Olaf Smit)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter