Nieuws
Wethouder: geen ambtenaren of geld voor groen

Wethouder Nadine Stemerdink stelt dat zij geen ambtenaren heeft noch het geld om een wens van de gemeenteraad inzake het groen binnen de gemeentegrenzen, uit te voeren. Dat blijkt uit een brief van de bestuurder aan de gemeenteraad.

Eind 2018 vroeg de gemeenteraad Stemerdink om na te gaan waar er te weinig groen is in de gemeente en waar er extra groen bij moest komen. Ook vroeg de gemeenteraad om overleg met omwonenden bij groenprojecten.

De wethouder geeft nu bijna een jaar later aan de motie niet te kunnen uitvoeren. Ze is wel bereid een extern bureau in te schakelen maar dat kost geld. Geld dat zij niet heeft. De gemeenteraad zal dus moeten aangeven waar de centjes vandaan moeten komen, aldus Stemerdink.

Het externe bureau kost 25.000 euro ex. Btw. Het bureau gaat dan met luchtfoto’s en gegevens van de gemeente zelf analyses per wijk/buurt maken. Het gaat dan onder andere om CO2-opvang (broeikasgassen), wateropvang, fijnstofopvang, mate van verstening, mate waarin hitte wordt vastgehouden en de oppervlakte aan groene daken.

Met deze gegevens zijn, volgens Stemerdink, gerichtere besluiten te nemen over het kappen van groen, het planten van groen, het handhaven van bestaand groen of het vervangen ervan.

Het bureau zou de analyses elke vier jaar moeten herhalen om een ‘trend’ te kunnen vaststellen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter