Nieuws
Parkeermaatregelen Damcentrum laten op zich wachten

Het gaat nog minstens een jaar duren voordat er parkeermaatregelen in het Leidschendamse Damcentrum worden genomen. Dat bleek bij een door de gemeente ingerichte informatiestand tijdens de Vlietdagen.

De gemeente wil de huidige blauwe zone in de Damlaan, Molenpad, garage Damplein en in het vierkant Damlaan/Voorburgseweg/Bachlaan/Oude Trambaan, uitbreiden. Inclusief het vierkant zou de zone het hele gebied tussen Schoorlaan, Vliet, Ravesteijnkade, Plaspoelkade moeten gaan omvatten.

Vooraleerst dat wordt doorgevoerd wil de gemeente in november nog bewoners horen. Bovendien wordt er een parkeerdrukmeting gedaan, inclusief een onderzoek naar parkeergedrag. Daarna wordt het voorstel definitief gemaakt en aan de gemeenteraad voorgelegd. Pas als die akkoord is gegaan kan aan de invoering gewerkt gaan worden.

De gemeente plant daarnaast om op doorgaande wegen rondom het Damcentrum tien elektronische borden te plaatsen die bijvoorbeeld aangeven dat de Sluisbrug open staat of dat er een file staat op de Damlaan. Zo moeten automobilisten aangezet worden het Damcentrum te mijden.

In het Damcentrum komen acht elektronische borden met informatie over het aantal nog vrije plekken in de parkeergarage Damplein alsmede het nog aan te leggen parkeerterrein achter de Venestraat (70 plaatsen, aanleg onzeker) en de nog te bouwen parkeergarage aan de Rijnlandstraat (42 plaatsen, bouw nog niet besloten).

Daarnaast wil de gemeente inwoners van het Damcentrum verleiden een deelauto te huren. Dat kan 24 uur per dag zeven dagen per week. Het type auto kan zelf gekozen worden. Er wordt afgerekend per uur of kilometer.

Als voordelen noemt de gemeente: geen gezoek naar een parkeerplek, geen vaste lasten, geen onderhoud, altijd een nieuwe auto, goedkoper dan eigen wagen als er minder dan 10.000 kilometer per jaar wordt gereden.

Bij de komst van de blauwe zone krijgen bewoners twee ontheffingen per adres en één per bezoeker. De ontheffing geldt niet voor het kernwinkelgebied en de garage Damplein. Ondernemers krijgen één ontheffing per tien werknemers en één voor bezoekers. Ook hier gelden die niet voor het kernwinkelgebied en de garage Damplein. Een ontheffing gaat 50 euro per vier jaar kosten. Dat is per auto.

Voor de maatregelen heeft de coalitie vier miljoen euro uitgetrokken in de periode vanaf 2020. ‘Nog altijd goedkoper dan een nieuwe brug’, aldus een gemeenteambtenaar.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter