Nieuws
Oppositie vindt extra geld voor theaters

De oppositiepartijen GroenLinks, D66 en GBLV hebben 33.500 euro extra gevonden binnen de gemeentelijke begroting voor Theater Ludens en het Veur Theater. Met dat extra geld kunnen beide theaters naast elkaar blijven voortbestaan. De noodzaak om begin 2020 te besluiten op te gaan in één organisatie met twee podia, is daarmee van de baan.

B&W willen dat beide theaters in één organisatie opgaan. Daarvoor is 300.000 euro subsidie per jaar beschikbaar. Theater Ludens krijgt nu 190.000 euro, het Veur Theater niets. Indien beide theaters naast elkaar zouden blijven bestaan is volgens B&W 325.000 euro nodig: 285.000 euro voor Theater Ludens een 40.000 euro voor het Veur Theater.

B&W claimen dat extra geld (25.000 euro) niet te hebben. Bovendien vinden B&W het ongewenst dat beide theaters concurrent van elkaar blijven en men beide een eigen organisatie handhaaft. Door de krachten te bundelen is dat alles niet meer nodig en kan er goedkoper gewerkt worden, aldus B&W.

De theaters hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend die voorziet in een krachtenbundeling binnen één organisatie. Het Veur Theater heeft zich daar inmiddels weer uit teruggetrokken. Men wil zelfstandig blijven en niet gedwongen worden in één organisatie op te gaan. Eist de politiek dat toch dan wil het bestuur van het Veur Theater opstappen. Voor een zelfstandig voortbestaan heeft het Veur Theater 48.500 euro per jaar nodig van de gemeente.

De oppositiepartijen willen met het extra geld bereiken dat de twee theaters naast elkaar blijven bestaan maar wel samenwerken. Over enige jaren zou zulks dan mogelijk kunnen leiden tot de vorming van één organisatie. De extra gelden komen uit handgeld college van B&W, budget relatiegeschenken gemeente, post onvoorzien, schrappen gemeentelijke ondernemersprijs in 2023 en nog te vinden 3500 euro in 2023.

GBLV komt met een voorstel om meer tijd te nemen voor besluitvorming over de twee theaters. De toekomst van de theaters komt vanavond aan de orde in de vergadering van de gemeenteraadscommissie Samenleving.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter