Nieuws
CDA: direct stoppen met ‘afluisteren’

B&W moeten meteen stoppen met het systeem waarbij bewoners en bezoekers van het Huygenskwartier  worden gevolgd door het opvangen van WiFi-signalen van de mobiele telefoon, waarbij die gegevens ook worden vastgelegd.

Dat eist CDA-fractieleider Gijs Dupont in vragen aan B&W. Volgens de CDA’er is het continueren van WiFi-tracking in strijd is met de huidige wet, de huidige rulings van de Autoriteit Persoonsgegevens en een zinloze inbreuk op de privacy van inwoners.

Dupont maakte zich voor de zomervakantie ook al druk over de zaak. Het systeem werd door het vorige college van B&W in het geheim ingevoerd om zicht te krijgen op mensenbewegingen in het Huygenskwartier. Die informatie zou ook nuttig zijn voor ondernemers.

Er werd een contract met het bedrijf RMC gesloten dat dit najaar afloopt. Burgemeester Klaas Tigelaar verklaarde eerder dat het contract zoals het is afgesloten, vandaag de dag niet meer tot stand zou komen. Ook liet hij blijken er na afloop van het contract mee te willen stoppen.

Volgens Dupont moet de gemeente ten alle tijden dienen te voldoen aan de vigerende wet- en regelgeving. Hij wijst erop dat een concurrent van RMC al besloten heeft haar ‘dashboard passanten direct op zwart te zetten’, omdat ‘in het nieuwe standpunt van de Autoriteit Persoonsgegevens, het continue tellen van passanten, nadrukkelijk niet genoemd en dus niet toegestaan’.

De CDA’er wil ook weten waarom B&W de gemeenteraad niet vooraf hebben ingelicht over het contract met RMC; waarom het opt-out register van RMC niet wordt gebruikt richting inwoners; waarom informatiestickers van RMC niet worden gebruikt voor inwoners en of er ook in andere winkelcentra binnen de gemeente dit soort systemen worden gehanteerd.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter