Nieuws
Kort geding jeugdhulp

Drie organisaties die jeugdhulp geven slepen de gemeenten in de regio Haaglanden, waaronder Leidschendam-Voorburg, voor de rechter. Op 10 oktober dient een door hen aangespannen kort geding tegen een nieuwe wijze van financiering waarbij zij worden afgerekend op het resultaat van een behandeling. De drie zijn de grootste aanbieders van jeugdhulp in de regio.

In een commissie van de gemeenteraad wilde verantwoordelijk wethouder Juliette Bouw verder niets over de zaak kwijt. Ook niet over de mogelijke gevolgen indien de drie het geding winnen. De betrokken gemeenten hebben al wel besloten het nieuwe financieringsmodel een jaar uit te stellen, van 2020 naar 2021.

De gemeenten komen jaarlijks vele miljoenen euro’s te kort op de jeugdhulp: Leidschendam-Voorburg zo’n 4 miljoen. Er wordt een nieuwe stijging van de uitgaven voor jeugdhulp met 7 tot 9 procent voorzien.

In de commissie werd ook gesproken over de wachtlijsten in de jeugdhulp. Bouw beloofde eerder dat die zouden worden gepubliceerd, ook op de site van de gemeente, zodat ouders en professionals instellingen konden kiezen met kortere wachttijden. Dat is echter niet gebeurd. Ook informatie aan de gemeenteraad kwam er niet.

Bouw erkende dat de gegevens wel voorhanden zijn. In gevallen van spoed, urgentie of crisis wordt er altijd een oplossing gezocht. Ze zei dat de gemeente geen signalen krijgt dat het daar op grote schaal misgaat. Ze zei opnieuw toe de gemeenteraad te gaan informeren en de informatie ook op de site van de gemeente te zetten.

Voor de invoering van een echt wachttijden monitorsysteem is 150.000 euro nodig. Daar moet de gemeenteraad maar over beslissen, aldus Bouw.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter