Het lerarentekort in het basisonderwijs is structureel. Dat betekent niet alleen zorgen voor de korte maar ook voor de lange termijn. Er moeten meer leerkrachten komen daar waar de scholen het nu al niet redden. En binnen tien jaar gaat éénvijfde van de huidige leerkrachten met pensioen. Al met al is heroriëntatie op het onderwijssysteem nodig.
Dat stelt de Haagse wethouder Saskia Bruines in een brief aan haar gemeenteraad. Volgens haar hebben alle basisscholen in Den Haag te maken met een lerarentekort. Het gaat in totaal om 197 volledige arbeidsplaatsen. De gezamenlijke invalpools zijn bovendien leeg. Er worden meer lessen gegeven door onbevoegden, zoals onderwijsassistenten of stagiairs. Daarnaast wordt een aanzienlijk deel van de ‘gaten’ gevuld door de inzet van intern begeleiders, specialisten of directeuren.
In Leidschendam-Voorburg heeft D66-gemeenteraadslid Mahjoub Mathlouti wethouder Juliette Bouw al meerdere malen bevraagd inzake het lerarentekort. De wethouder noemde dat in juli ‘beperkt’. Aanpak ervan was geen prioriteit. Bruines zegt te spreken op basis van de situatie bij aanvang van het schooljaar 2019-2020.
De Haagse wethouder kondigt voor de Hofstad twee nieuwe maatregelen aan. Zo komt er een invalpool gevuld met professionals en een lesaanbod uit de cultuur-, sport-, kinderopvang- en wetenschap & technieksector. Daarnaast gaat Den Haag proberen om mensen die in combinatie met een baan in een andere sector, willen werken in het onderwijs.
Voor deze zogenoemde ‘nieuwe leraren’ richten de e Haagse schoolbesturen met drie Pabo’s uit de regio ‘De Haagse Opleidingsschool Nieuwe Leraren’ op. Hier kunnen mensen die naast hun baan elders ook in het onderwijs aan de slag willen deelopleidingen volgen, zodat ze bekwaam worden om hun talent (deels) in te zetten in het onderwijs.