Nieuws
Nieuwe poging behoud theaters

De fracties in de gemeenteraad gaan een nieuwe poging doen Theater Ludens en het Veur Theater te laten samenwerken en op termijn op te laten gaan in één organisatie met twee podia. Dat bleek gisteravond tijdens een commissievergadering.

De hele raad wil de twee theaters behouden. Ook wil iedereen dat ze gaan samenwerken en opgaan in één organisatie. Het gaat nu alleen nog over de termijn waarbinnen ze die ene organisatie moeten vormen en de financiering tot dat moment.

B&W willen de ene organisatie medio komend jaar. Beide theaters gingen daar in mee totdat het Veur Theater meldde dat men liever zelfstandig wilde doorgaan. De ene organisatie kwam volgens hen te vroeg; gaan samenwerken met Theater Ludens wilde men wel. Zou de ene organisatie er medio 2020 toch moeten komen, dan stapt de top van het Veur Theater op.

Oppositiepartij GBLV wil de twee theaters een jaar extra geven – tot in 2021 – om de ene organisatie te vormen. Is die er dan niet dan zou de gemeente de relatie met beide organisaties moeten afkappen en een nieuwe aanbesteding moeten doen voor beide theaters.

GroenLinks, D66 en GBLV kwamen ook met een voorstel om 33.500 euro per jaar extra voor de theaters uit te trekken bovenop de 300.000 euro die B&W vrijmaken, om hen langer de tijd te geven de samenwerking vorm te geven.

Verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen zei ‘vraagtekens’ te hebben bij het GBLV-voorstel. Volgens haar willen de theaters geen uitstel. Zij noemde dat ‘niet verantwoord’. Inzake het geld zei de wethouder dat 300.000 euro volgens haar genoeg is. Van die 300.000 euro is nog 25.000 euro ongedekt; die heeft Van Eekelen nog niet binnen haar begroting gevonden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter