Nieuws
‘Onjuiste’ informatie over bibliotheek

GBLV-fractieleider in de gemeenteraad Frank Rozenberg beticht wethouder Astrid van Eekelen (VVD) ervan de raad onjuiste informatie te hebben verstrekt aangaande de toekomst van de bibliotheek. Hij noemde dat in een commissievergadering zo ernstig dat hij daarover een apart debat in de gemeenteraad wil.

Inzet was een gemeenteraadsbesluit van 13 december 2016. Daarin werd bepaald dat B&W de gemeenteraad uitgewerkte scenario’s zou voorleggen voor de toekomst van de bibliotheek zodat daarover in de tweede helft van 2017 besloten zou kunnen worden.

Destijds is dat echter allemaal niet gebeurd. Nu hebben de wethouder en de top van de bibliotheek zelf het besluit genomen dat de vestiging aan het Fluitpolderplein in Leidschendam dicht gaat. De vestiging Voorburg blijft wel bestaan. Voor Leidschendam wordt wel gezocht naar een nieuwe, kleinere vestiging in het Damcentrum.

,,U heeft dus al gekozen, samen met de bibliotheek’’, aldus Rozenberg. Daarmee heeft de wethouder volgens hem in strijd gehandeld met het besluit van eind 2016. De wethouder claimde echter dat zij conform dat besluit gehandeld had. Uiteindelijk zei ze toe dat de gemeenteraad in november alle scenario’s alsnog krijgt. Voor Rozenberg was die toezegging onvoldoende.

Van Eekelen stelde in november met een toekomstplan voor de bibliotheek te komen. Dat is ‘een grove schets’ zo gaf zij aan die daarna nog moet worden uitgewerkt. Dat moet de top van de bibliotheek dan zelf gaan doen.

Komend jaar behoudt de bibliotheek ‘in principe’ de 1,8 miljoen euro die men nu aan subsidie ontvangt, aldus Van Eekelen. Dat is ook in 2021 zo. In 2022 zal er 325.000 euro bespaard moeten worden ‘mits dat haalbaar is’, aldus Van Eekelen. ,,Het wezen van de bibliotheek is leidend.’’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter