Als je geboren en getogen bent in Den Haag, in het geel en groen je Eredivisiedebuut hebt gemaakt in het Cars Jeans Stadion en ook nog eens studeert op de Sportcampus in het Zuiderpark, is Ajax niet de meest voor de hand liggende stap in een voetballoopbaan. Na één seizoen in Amsterdam keerde Julia Kagie de afgelopen zomer terug bij ADO Den Haag Vrouwen als een vooral aanvallend sterker geworden rechtsback, die ook op links uit de voeten kan.

Julia Kagie had bij Die Haghe en Monster gespeeld, toen zij in 2016 als veelbelovende Haagse rechtsback de overstap maakte naar het beloftenteam van ADO Den Haag Vrouwen. Bij Monster was zij terecht gekomen op aanraden van de trainer van de speciale voetbalklas op het Segbroek College, Marten Glotzbach (die tegenwoordig ook de ADO Den Haag meiden onder 17 onder zijn hoede heeft). ,,Die voetbalklas was een gemengde groep met best veel meisjes. Met spelers uit hoog spelende clubs en regionale selecties was het niveau wat hoger dan bij Monster.” Met al het geleerde bij haar clubs en op het Segbroek bewees Julia zich bij de beloften al snel als een waardevolle kracht, eerst als rechtsback, daarna ook als centrale verdediger. Zij hield wel een voorkeur voor haar oorspronkelijke plek. ,,Rechtsback spelen vind ik leuker, omdat je dan mee kan opkomen. En ik vind het ook fijner om een vaste tegenstander te hebben.”

In mei 2018 maakte Julia haar Eredivisiedebuut voor ADO Den Haag Vrouwen als invaller in een thuiswedstrijd tegen Achilles ’29. ,,Dat was heel gaaf, ook omdat ik het nog niet had verwacht.” Een nog grotere verrassing was dat zij een maand later werd gebeld door Daphne Koster, de manager van het vrouwenteam van Ajax. Er was ook nog eens haast bij, omdat het net voor de sluiting van overschrijvingstermijn was. Hoewel het ging om een overgang naar het nieuwe beloftenteam van Ajax, deed Koster Julia een aanbod dat zij moeilijk kon weigeren. ,,Bij ADO Den Haag zou ik in het derde seizoen ook bij de beloften blijven spelen.” Wat zij niet kon voorzien, was dat bij ADO Den Haag Vrouwen de ene na de andere  rechtsback in de lappenmand zou belanden. ,,Dan vraag je je wel af wat er was gebeurd als je was gebleven.”

Dat neemt niet weg dat Julia op haar jaar in Mokum tevreden kan terugkijken. ,,Ik heb bij Ajax heel veel geleerd en ben met het beloftenteam kampioen geworden. Als back kon ik daar veel meer mee naar voren. Ik heb er ook veel als linksback gespeeld, omdat er in de selectie geen linksback was. Zo werd ik gedwongen mijn verkeerde been meer te gebruiken.” Een opvallend verschil vond Julia dat mannen- en vrouwenvoetbal bij Ajax één geheel vormen. ,,Meiden en jongens liepen daar door elkaar.” Een belangrijk minpunt voor haar was wel dat het voetballen bij Ajax moeilijk te combineren viel met haar studie Sportkunde aan de Haagse Hogeschool. ,,Het reizen tussen Den Haag en Amsterdam kostte veel tijd, waardoor ik veel lessen miste. Ik heb op de club wel veel gestudeerd, waardoor ik uiteindelijk bijna alle vakken heb gehaald.”

Het was één van de redenen waarom Julia aan het eind van het seizoen zelf dacht aan een terugkeer naar ADO Den Haag Vrouwen. De concurrentiestrijd in de stad van Femke Halsema was een andere belangrijke factor. ,,Bij Ajax spelen veel internationals, waardoor het heel lastig is het eerste elftal te halen. Ik wilde nu een volgende stap zetten en in de Eredivisie spelen. Omdat ik het hier altijd naar mijn zin heb gehad, heb ik zelf contact opgenomen om te kijken of ik terug kon komen.” Op het oude nest in het Cars Jeans Stadion werd de goedlachse verloren dochter weer liefdevol onthaald. Omdat haar concurrenten voor de rechtsbackpositie nog geblesseerd waren, kon Julia tevens onmiddellijk rekenen op een basisplaats. Zij vond het daarom niet zo’n groot probleem dat zij in de zomer bij Nederland onder 19 afviel voor de definitieve selectie voor de EK-eindronde. ,,Daardoor kon ik er bij ADO Den Haag vanaf het begin van de voorbereiding bij zijn.”

Met een flink aantal andere nieuwelingen in het vertrouwde Haagse kende Julia een goede aanloop naar het nieuwe seizoen. ,,We hebben een leuk team, dat elkaar in de voorbereiding goed heeft leren kennen. In de oefenwedstrijden ging het al best snel goed.”  Als rechtsback staat Julia weer achter de rechtsbuiten die zij al kende van Jong ADO Den Haag, Chasity Grant, met wie zij graag samenspeelt. ,,Zij is super snel, je kan kan haar diep sturen en ze helpt ook mee te verdedigen.” De competitiestart roept gemengde gevoelens op. ,,We begonnen tegen PEC Zwolle (4-2) heel goed. Tegen FC Twente (0-1) hadden we meer verdiend. Tegen Excelsior Barendrecht (0-0) speelden we niet goed samen en kwamen we vaak een stapje te laat.”

Wat betreft haar voetbaltoekomst kon Julia niet in betere handen zijn. Als één van de zeer weinige vrouwen is zij sinds vorig jaar cliënt van het kantoor van de vooraanstaande Haagse voetbalmakelaar Rob Jansen. ,,Zij wilden graag een jonge speelster als klant”, legt Julia uit hoe zij daar via Jansens vrouw Esther terecht is gekomen. Een transfer naar het buitenland lijkt daarmee in het vooruitzicht. Over haar voorkeursbestemming hoeft Julia niet lang na te denken. ,,Spanje.”

Na een knap gelijkspel bij koploper PSV (1-1) ontvangt ADO Den Haag Vrouwen aanstaande vrijdag 27 september Ajax in het Cars Jeans Stadion. De opkomsttune klinkt om vijf voor half acht.

(Tekst Roeland Gelink. Foto Peter Looijen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter