Met het thema Tijd staat  zaterdag 5 oktober te boek voor 10 jaar Museumnacht in Den Haag en Voorburg. Tussen 20.00-01.00 uur openen vele culturele instellingen hun deuren, zijn er een hoop bijzondere activiteiten én is er extra entertainment. Tijdens de nacht kan men met een ticket een bezoek brengen aan Huygens’ Hofwijck, Museum Swaensteyn, Kunstuitleen Voorburg en Galerie Artibrak in het Huygenskwartier Voorburg, alsmede aan Museummolen De Vlieger in de polder Essesteijn.

Museum Swaensteyn gaat terug naar de negentiende eeuw, de tijd van Prinses Marianne, het ontstaan van het Notarishuis, de tijd van het bruisende kunstenaarsdorp Voorburg en de tijd van Alice in Wonderland. Figuren uit de wonderlijke wereld en de prinses verwelkomen u in het museum. Met een heerlijk wijntje van ‘Wijnhuys Huygens’ in de hand luistert men naar de muziek die wordt gespeeld op de Prinses Mariannevleugel. Driemaal op de avond wordt er voor de liefhebbers een wijnproeverij georganiseerd. Volg daarnaast een rondleiding langs de kunstwerken van kunstenaarsvereniging Terra-viva in de tentoonstelling ‘Opnieuw bekeken’, breng een bezoek aan de tentoonstelling ‘Rijk in Eenvoud’ of ga geheel in Steampunk stijl op de foto in de photobooth van Something Extra. Ga creatief aan de slag tijdens de workshop ‘Alice in wonderland’ van Annemieke Fierinck en maak een kunstkaart van de bekende sprookjesfiguren uit het verhaal.

Maak de kunstkaart af in Galerie Artibrak op de drukpers van Eva Lebens van ‘Studio In My Back Yard’ met een mooie quote van het negentiende eeuwse verhaal. Bekijk in dezelfde ruimte de kunstwerken van de kunstenaarsvereniging  Artibrak of maak een kunstwerk tijdens de schilderworkshop onder het optreden van Frenk van Meeteren. Loop door naar de Mobiele Doka voor de Kunstuitleen Voorburg voor de ‘one of a kind’ portretten die worden gemaakt met zilver op aluminium platen en sluit aan bij de workshop blauwdrukken op de zolder van het kleinste pandje van de straat!

Op Hofwijck stapt u terug in de tijd van de Gouden Eeuw en is er een programma vol rondleidingen, workshops en colleges. Geniet van een heerlijk biertje in de Oudhollandse Keuken van ‘De Voorburgse Bierwinkel’ en doe mee met de bierproeverij. Muziek, dichten en een bijzondere ontmoeting met Constantijn Huygens vinden plaats in de Pronkzaal. Met een rondleiding door de tuin, ontdek je de donkerste plekjes, maar loop je ook langs de mooi verlichte beelden van Helaine Blumenfeld. Volg een mini-college over ‘Tijd’ door Christiaan Huygens in het Poortgebouw en loop daarna met hem mee naar het huis en bewonder het Slingeruurwerk.

Pak de bus of fiets naar Molen de Vlieger in Voorburg, want daar laat de klokkenmakerzien hoe het binnenwerk van een klok sterke overeenkomsten vertoont met het raderwerk van de molen!

Kaarten voor de Museumnacht kosten €16,50 en kunnen aan de kassa van de Voorburgse musea of op de website van de Museumnacht worden gekocht. Op het stationsplein Voorburg, voor Hofwijck, kunt u opstappen op de gratis pendelbus richting Molen de Vlieger of Den Haag en bent u binnen 10 minuten bij een van de andere deelnemende musea. Check voor ticketverkoop en het gehele programma op www.museumnachtdenhaag.nl

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter