Nieuws
Goedkoop lenen voor duurzaamheidsmaatregelen

Inwoners die maatregelen nemen om het energieverbruik van hun woning te verlagen kunnen straks tegen een lage rente geld lenen om die maatregelen te bekostigen. De gemeente gaat de rente die het Nationaal energiebesparingsfonds (NEF) nu voor zulke leningen vraagt met 1 tot 1,2 procent extra verlagen. Daarvoor is komend jaar 100.000 euro uitgetrokken.

Dat blijkt uit een brief van wethouder Astrid van Eekelen aan de gemeenteraad. De subsidies op zonnepanelen, inductiekookplaten, infraroodpanelen, vloerverwarming en accu’s stoppen. Dat geldt ook voor de zogenoemde ‘burenbonus’ bij de subsidieverlening. Subsidie blijft mogelijk voor isolatiemaatregelen en groene daken. Daarvoor is komend jaar 150.000 euro beschikbaar.

B&W waren eerder van plan een eigen Duurzaamheidsfonds op te zetten. Nu is ervoor gekozen aan te sluiten bij het NEF. De gemeente gaat wel de naamsbekendheid van dat NEF stimuleren. Van Eekelen wijst erop dat het rijk de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis ook weer heeft opengesteld. Het stapelen van die subsidie met een gemeentelijke subsidie is mogelijk.

Zonnepanelen behoeven geen subsidie meer omdat zij nu een rendabele investering zijn. De subsidie voor inductiekookplaten, infraroodpanelen, vloerverwarming en accu’s kan stoppen omdat vrijwel niemand er gebruik van maakt. De ‘burenbonus’ heeft niet het gewenste effect. Installateurs koppelen buren zonder dat die dat weten, of buren moeten met maatregelen op elkaar wachten.

Het NEF leent nu met een rente tussen 1,5 en 2,3 procent afhankelijk van het type lening en de looptijd. Door de gemeentelijke bijdrage wordt dat 0,5 tot 1,3 procent.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter