Nieuws
‘Gratis’ openbaar vervoer 65+ minima

AOW-gerechtigden met een minimum inkomen, en een Ooievaarspas, kunnen vanaf vandaag ‘gratis’ met het openbaar vervoer reizen. Ze krijgen daartoe een persoonsgebonden OV-chipkaart. De regeling gaat formeel op 1 januari aanstaande in, maar vanaf nu wordt er mee proefgedraaid.

In het coalitieakkoord stond dat het pakket van de Ooievaarspas werd uitgebreid met gratis reizen voor 65+ minima. Later werd daaraan toegevoegd ‘van openbaar vervoer van en naar Den Haag’. Nu stelt de gemeente dat er met ‘iedere aanbieder’ gereisd kan worden ‘naar verschillende locaties binnen en buiten Leidschendam-Voorburg’.

Volgens PvdA-gemeenteraadslid Sangita Paltansing – de PvdA is coalitiepartij – gaat het bij de OV-chipkaart om 200 euro per persoon per kalenderjaar en kan er door heel Nederland gereisd worden.

,,In veel omliggende gemeenten kunnen ouderen met een Ooievaarspas al gratis reizen met het openbaar vervoer. Dat wilden we ook in onze gemeente. In ons verkiezingsprogramma was dit één van onze belangrijkste speerpunten. Dat dit ook is gerealiseerd, betekent heel veel voor ouderen met een beperkt inkomen en daar ben ik ontzettend trots op’’, aldus Paltansing.

Bij de term ‘gratis reizen’ wordt wel rekening gehouden met een leeftijdskorting die regionale vervoerders al hanteren (34 procent) en de reeds bestaande dalurenkorting bij de NS (40 procent). De combinatie van kortingen en de nu beschikbaar gestelde 200 euro maakt dat ouderen vrijuit kunnen reizen, stelt het PvdA-gemeenteraadslid.

Welk budget B&W voor de regeling hebben vrijgemaakt is en hoeveel inwoners van Leidschendam-Voorburg het betreft is vooralsnog onbekend.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter