Nieuws
Vragen over politiegeweld Vlietdagen

GroenLinks-gemeenteraadslid Natalie Reijnders wil dat burgemeester Klaas Tigelaar tekst en uitleg geeft over het optreden van de politie in de nacht van 21 op 22 september tijdens de Vlietdagen in het Voorburgse Huygenskwartier.

Het raadslid is naar eigen zeggen ‘geschokt’ door het relaas van een man uit Den Haag die die nacht voor de politie werd gearresteerd terwijl hij, naar eigen zeggen, niets met rellende jongeren van doen had.

De man stelt dat de politie met grof geweld te werk ging. Eerst kreeg hij een duw van iemand in burger, daarna wordt er pepperspray in zijn gezicht gespoten. Als hij probeert weg te komen wordt hij van achteren vastgepakt, geboeid en op de grond gewerkt. Er gaan twee agenten op zijn rug zitten.

Later wordt de man door agenten geslagen in zijn nek, op zijn hoofd en rug. Hij claimt ook al liggend te zijn geschopt en gestompt. Zijn kleding scheurt, zijn broekriem en horloge worden vernield. Een ambulance die volgens de politie langs kwam en hem hielp de pepperspray uit zijn gezicht te wassen, heeft de man nooit gezien.

Hij wordt afgevoerd naar het politiebureau in Zoetermeer. Op zondag wordt hij overgebracht naar Leidschendam-Voorburg. Zondagmiddag rond 18.00 uur wordt hij vrijgelaten. De zaak wordt geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. De man heeft besloten aangifte te doen.

‘Is de burgemeester op de hoogte van de feiten? Is de burgemeester op de hoogte de aangifte en eventuele andere aangiften? Heeft de agent in burger zich wel of niet kenbaar gemaakt als agent? Is er nadat deze arrestant geboeid was nog geweld tegen hem gebruikt en zo ja waarom? Is er wel of geen verzorging van de genoemde ambulance geweest?’, zo wil Reijnders weten.

Verder wil zij van de burgemeester horen of de ongeregeldheden verwacht werden en, zo ja, of er voldoende maatregelen getroffen waren om dit te voorkomen. Reijnders: ‘Is er in dit soort gevallen wel voldoende toezicht op de arrestanten in het politiebureau te Zoetermeer zodat, als zij medische hulp nodig hebben, dat geboden kan worden?’

Tenslotte vraagt zij zich af of er, als er ongeregeldheden verwacht worden, rekening mee gehouden wordt bij het verstrekken van de vergunning, in dit geval aan de organisator van Vlietdagen, DBAktiviteiten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter