Nieuws
‘Gratis’ OV voor 65+ minima niet echt gratis

Het ‘gratis’ openbaar vervoer dat de gemeente aanbiedt voor AOW’ers met een minimum inkomen, is niet echt gratis. Dat erkent de gemeente in antwoorden op vragen.

Vanaf gisteren kan de betrokken groep AOW’ers via een OV-chipkaart 50 euro tegoed op die kaart krijgen. Dat bedrag geldt tot 1 januari 2020. Wie al een OV-chipkaart heeft krijgt de 50 euro erbij gestort. Wie nog geen OV-chipkaart heeft moet die eerst aanvragen.

In de jaren 2020 – 2022 krijgen betrokkenen jaarlijks 200 euro als extra tegoed op hun OV-chipkaart. De gemeente heeft voor de regeling 121.000 euro per jaar vrijgemaakt. Er profiteren naar schatting 577 ouderen van.

‘Echt gratis bestaat natuurlijk niet echt omdat er altijd een grens bestaat. Het moet verantwoord zijn binnen de financiële ruimte die er is’, aldus de gemeente.

Op de vraag waarom het ‘gratis’ reizen niet beperkt is tot Den Haag stelt de gemeente: ‘De intentie was inderdaad om het reizen te beperken tot Den Haag waarbij alleen van de HTM-lijnen gebruik kon worden gemaakt via de Ooievaarspas’.

‘Bureau Ooievaarspas had organisatorisch niet de ruimte om ons hierbij te faciliteren waardoor we op het laatste moment naar een alternatief moesten kijken. We waren eerder niet helemaal gelukkig met het beperkte aanbod van het enkel reizen naar Den Haag met alleen de lijnen van HTM. We hebben meerdere andere vervoerders in Leidschendam-Voorburg. We hebben er dan ook voor gekozen om de keuzevrijheid van reizen voorop te stellen en hebben dat kunnen realiseren door de ov-chipkaart’.

In een reactie op de stelling van coalitiepartij PvdA dat het ‘gratis’ reizen wel wordt gerealiseerd dankzij kortingen die er nu al in het openbaar vervoer bestaan laat de gemeente weten: ‘De vrijheid van besteding binnen het ov staat voor ons voorop. Daar waar mogelijk gebruikt de inwoner de eigen ov-kaart zodat er een samenloop met abonnementen of kortingstarieven mogelijk kan zijn. Wordt hier niet voor gekozen dan bestaat de ruimte om een nieuwe kaart te gebruiken’.

De betrokkenen hebben in september al een brief ontvangen over de regeling die dus op 1 oktober inging. ‘We zijn per 1 oktober 2019 gestart met de uitvoering van de regeling omdat deze helemaal nieuw is en we op die manier ervoor kunnen zorgen dat de regeling op 1 januari 2020 helemaal staat. Daarnaast willen we de inwoners die in aanmerking komen al de kans bieden om de ov-chipkaart te gebruiken rondom de komende feestdagen’, verklaart de gemeente

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter