Nieuws
‘Ja, die democratie is ook van mij’

Voor het onderhouden en waarborgen van de democratische rechtsstaat is ieders inzet nodig. Die oproep deed commissaris van de Koning Jaap Smit tijdens de jaarlijkse Statenontmoeting van de provincie Zuid-Holland, dit jaar in rijksmonument De Remise in Den Haag. ,,Het is zaak onze democratie zo vorm te geven dat onze inwoners zeggen: ja, die democratie is ook van mij.”

Directe aanleiding voor de oproep was de moord op advocaat Derk Wiersum, ,,een ongekende aanslag op onze maatschappij.” Tegelijkertijd ziet de commissaris ook belangrijke lichtpunten die een goede basis vormen om de samenleving te versterken.

Zo pleitte Koning Willem-Alexander tijdens de Troonrede ervoor om meer te investeren in de samenleving. En tijdens de Algemene Beschouwingen liep het belang van samenwerken en compromissen sluiten als een rode draad door de debatten. ,,Het besef is er dat elkaar maar wat toeroepen vanaf de randen van het ravijn in deze complexe tijd geen kloven dicht. Beter is het bruggen te bouwen over het ravijn heen.”

Smit constateert daarnaast dat vertrouwen in politiek en overheid toenemen als er een goede dienstverlening is op lokaal niveau. Daarom deed hij een beroep op het rijk om naast geld voor infrastructuur ook geld vrij te maken voor de zorgtaken van gemeenten.

Overigens blijft Jaap Smit ook  de komende zes jaar Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Hij is door de Kroon herbenoemd voor een tweede ambtstermijn.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter