Activiteiten
Verhuisreünie Molen de Vlieger met oude foto’s, films en verhalen

In de nacht van 15 op 16 oktober is het precies dertig jaar geleden dat Molen de Vlieger werd verplaatst van de oude plek bij de Allard Piersonkade naar Polder Essesteijn in Voorburg. Indertijd een indrukwekkende klus, die door vele honderden mensen is gevolgd, gefotografeerd en gefilmd. Om even stil te staan bij die verplaatsing, wordt woensdagavond 16 oktober een ‘verhuis-reünie’ gehouden. Iedereen die nog beeldmateriaal van de verplaatsing heeft, of erover kan vertellen, is welkom bij partycentrum Dekkershoeve, tegenover de molen aan het Essepad in Voorburg. De door Stichting Molen de Vlieger georganiseerde bijeenkomst duurt van 19.00 tot 21.00 uur en is gratis toegankelijk.

Molenaar Bram Zonderop was erbij in 1989, toen molen en zijn woonhuis plaats moesten maken voor nieuwbouw. Dertig jaar later woont hij in een polderhuis naast de molen en is nog altijd actief als molenaar. Bram kijkt uit naar de reünie, waar hij veel mensen met foto’s van toen hoopt te ontmoeten. Zelf heeft hij uiteraard ook een mooi archief aan beeldmateriaal, dat hij meeneemt. Gedurende de avond in Dekkershoeve is ook een film over de verhuizing te zien.

De verplaatsing van de molen gebeurde in de nacht van 16 op 17 oktober 1989. De molen en alle onderdelen moesten eerst met een 400-tons kraan worden opgetakeld en op een dieplader gezet. Eerst werd de kap eraf gehaald en naast de molen gezet. Vervolgens werd de molenromp – de houten achtkant – van 35 ton opgehesen en op de dieplader gezet. ’s Avonds om 22.00 uur zette de truck zich in beweging. Vanwege het uitzonderlijke vervoer had de gemeente maatregelen genomen, en tijdelijk een aantal verkeerslichten en lantaarnpalen weggehaald.

De verplaatsing gebeurde ’s nachts, omdat de molen en de kap over het spoorviaduct van de Hofpleinlijn getild moesten worden. Daarvoor was het nodig dat de stroom van de bovenleiding werd gehaald. Het treinverkeer had er op die manier het minste last van. Het spreekt voor zich dat de verplaatsing geschiedde onder grote belangstelling van de Voorburgse bevolking.

De dieplader is vroeg in de ochtend van 17 oktober aangekomen bij de polder Essesteijn. Met de wederopbouw van de molen moest nog geruime tijd worden gewacht want de fundering was nog niet klaar. Bovendien bleek dat enkele belangrijke onderdelen van de molen erg slecht waren. Een aantal balken van de kap en van de staartbalk moesten eerst hersteld of vernieuwd worden. Pas in mei 1990 kon de molen weer draaien; de officiële opening was op 9 juli van dat jaar.
Sinds de verplaatsing in 1989 is molen De Vlieger ingericht als museum. De molen is nog geheel maalvaardig, en is met zijn bouwjaar van 1621 de oudste poldermolen van Holland.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter