Nieuws
Gemeente is al aardig ‘Hartveilig’

Snel reageren bij een hartstilstand is cruciaal. Een belangrijk aspect om de overlevingskans te vergroten is de inzet van een AED. In Leidschendam-Voorburg is het aantal AED’s die dag en nacht beschikbaar zijn aardig op orde. De gemeente heeft de continuïteit van dit netwerk onlangs gewaarborgd.

Stichting RLT-Nederland, gehuisvest in Leidschendam, is al jaren bezig met een project om in de gemeente Leidschendam-Voorburg een adequate dekking van AED’s te krijgen. ,,Met een AED (apparaat dat het hart in een normaal ritme kan brengen d.m.v. een schok) stijgt de overlevingskans enorm”, vertelt Wouter Verbeek, voorzitter van de stichting. ,,Het is belangrijk dat deze apparaten dag en nacht beschikbaar zijn. Inmiddels hangen er bijna 50, op een paar  na allemaal door onze stichting gerealiseerd en onderhouden. Wij zijn erg blij dat de gemeente het nut ziet van een adequate dekking en ons hierbij ondersteunt. Zo blijft deze dekking in de toekomst bestaan en kunnen wij deze zelfs wat meer verdichten.”

Op het moment dat een buurtbewoner een hartstilstand krijgt en 112 is gebeld, ontvangen geregistreerde burgerhulpverleners in de buurt een bericht op hun telefoon. In het bericht staat de locatie van het slachtoffer. Meerdere mensen in de omgeving krijgen de oproep. De burgerhulpverleners krijgen de mededeling om direct naar de locatie te gaan of eerst een AED op een specifiek adres op te halen. De kans is groot dat de burgerhulpverleners eerder zijn dan de hulpdiensten en zo de belangrijke eerste minuten kunnen overbruggen.Burgers zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse dan de hulpdiensten. Daarmee redden zij levens! Elke minuut later dat een AED wordt ingezet verlaagt de overlevingskans met 10%. Meld u aan om te helpen in een noodsituatie via www.hartslagnu.nl Bijna 900 inwoners zijn je al voorgegaan.Ook een AED in de wijk? Neem voor meer informatie contact op via info@RLT-nederland.nl

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter