Nieuws
Tien procent straten slecht

Om de kwaliteit van de wegen in de gemeente op peil te houden is er de komende vier jaar jaarlijks 475.000 euro extra nodig. Daarnaast moet er binnen de begroting een financiële voorziening van 2,4 miljoen euro worden ingericht om pieken en dalen in werkzaamheden mee te kunnen opvangen.

Dat heeft wethouder Nadine Stemerdink de gemeenteraad laten weten. Nu wordt er bij de wegen gewerkt met een vast budget per jaar. De werken zelf vinden plaats op grond van periodieke inspecties. Van alle gemeentelijke wegen verkeert tien procent in slechte staat. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 6,5 procent.

Van de gemeentelijke wegen is 22 procent asfalt, 77 procent klinkers/tegels en 1 procent onverhard. Van alle wegen ligt 66 procent in woongebieden, zeventien procent is zwaar belast, twaalf procent licht belast. De meeste wegen zijn rond 1970 aangelegd. Ze hebben een levensduur van zo’n 60 jaar.

Van de asfaltwegen verkeert tot tien procent in slechte staat, bij de klinkerwegen is dat tot negen procent. Nu is het budget voor de wegwerken 2,1 miljoen euro. Uit onderzoek dat in opdracht van de gemeente is gedaan door Royal Haskoning DHV is dat 475.000 euro te weinig. Die toestand bestaat ook de komende jaren tot 2024. Er moet dus geld bij. Alleen dan kan het al in 2017 vastgelegde ambitieniveau voor de wegen gehaald worden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter