Nieuws
Den Haag weert vuile brommers en scooters

Tweetakt-brommers en scooters gebouwd voor 2010 mogen vanaf 2020 Den Haag niet meer in. Bezitters van oudere viertakt brommers en scooters moeten een ontheffing vragen. Oldtimers (30 jaar en ouder) mogen nog maar in tien weekeinden de weg op.

Dat staat in een brief van wethouder Liesbeth van Tongeren aan de Haagse gemeenteraad. De maatregel past in het permanent verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad. Twee procent van de auto’s in Den Haag is ‘vuil’, 18 procent van de bestelwagens en 44 procent van de brommers en scooters.

In 2021 komt er een milieuzone binnen de Centrumring in Den Haag waardoor vuile dieselauto’s en bestelwagens daar niet meer in mogen. Voor vrachtwagens wordt de milieuzone in 2022 aangescherpt en eventueel uitgebreid naar touringcars.

Met ingang van 2025 werkt Den Haag alleen nog met elektrische taxi’s. Het openbaar vervoer zorgt vanaf 2025 niet meer voor luchtvervuiling (0 emissie). Het aantal laadpalen voor elektrische auto’s neemt met 200 per jaar toe.

In 2025 mogen auto’s die bedrijven in het centrum bevoorraden geen luchtvervuiling meer veroorzaken (0 emissie). Schepen in de Scheveningse haven krijgen stroom van de wal. De subsidie voor inruil van vuile auto’s, brommers en scooters blijft bestaan. Den Haag gaat werken aan een schone bouwlogistiek.

De maatregelen worden betaald uit geld dat Den Haag binnenhaalt uit de verkoop van aandelen in energiebedrijf Eneco.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter