Nieuws
Leerlingen De Driemaster pakken plasticberg aan

Hoe kunnen we zorgen voor minder (eenmalig) plastic bij ons tien uurtje? Dat is de ontwerpvraag, waarmee groep 3 van basisschool De Driemaster in Voorburg aan de slag gaat op de Dag van de Duurzaamheid. Het plastic afval dat de klas verzamelt tijdens het eten en drinken van het tien uurtje is het uitgangspunt. ,,Met een hele klas verzamel je al gauw flink wat plastic afval. Dat moet minder kunnen, dachten we”, vertelt leerkracht Yvonne van Dijk tijdens de lancering van drie duurzame ontwerplessen van Techniekmenu en Samen in de klas. ,,Jonge kinderen hebben zoveel creatieve denkkracht. Ze verzinnen de meest prachtige alternatieven.”

Als alternatief voor drink pakjes met plastic rietjes verzinnen ze verpakkingen van karton, verpakkingen van planten en eetbare verpakkingen. Een kind verzint dat je één groot pak meeneemt naar school en dat deelt met klasgenoten. Een ander bedenkt een idee voor de supermarkt: als je meerdere drink pakjes koopt, krijg je er een metalen rietje bij in plaats van al die plastic rietjes. Er wordt zelfs een heus spel verzonnen, met als doel zo min mogelijk drink pakjes per week meenemen. De kinderen kiezen ieder één bijzonder en één haalbaar alternatief. De haalbare alternatieven gaat de klas écht uitproberen. Na een week kijkt de klas wat het effect is.

Wethouder onderwijs Juliette Bouw is enthousiast: ,,Ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast kinderen aan de slag gaan en met de meest creatieve ideeën komen om minder afval te produceren. Zo krijgen we een nieuwe generatie waarvoor duurzaamheid geen extra actie, maar vanzelfsprekend is.” Wil jij ook elke dag duurzaam op jouw school? Download de (gratis) les samenindeklas.nl/tienuurtje en zorg voor minder plastic.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter