Het nog maar kortgeleden geopende woonzorgcentrum Vliethof in Voorburg (Raadhuisstraat) houdt de deuren potdicht voor omwonenden. Ondanks eerdere beloften tijdens de voorbereiding, de bouw én het open huis, krijgen buitenstaanders geen toegang tot de horecavoorziening van het verpleeghuis. Dat steekt vooral de buren uit de ouderenflat Sionslust. Zij hadden zich verheugd op een kop koffie en misschien wel een maaltijd bij de nieuwe buren. Zij staan echter voor een gesloten deur.

Een woordvoerder van WoonZorg Haaglanden (WZH), de beheerder van Vliethof, legt uit dat in het huis dementerende ouderen wonen. Om te voorkomen dat die mensen weglopen, blijven de deuren gesloten. Niemand eruit, niemand erin. Dat laatste ondervond een hoog bejaarde bewoner uit de Sionslust. Tot tweemaal toe probeerde hij een kop koffie te halen in de door WZH geroemde koffiecorner. De man kwam in zijn rolstoel niet verder dan een gesloten deur. Ook andere bewoners van Sionslust hebben deze ervaring.

WZH vindt dat de koffiecorner het domein is van de bewoners: ,,De bewoners van Sionslust hebben een eigen voorziening.” Deze bestaat overigens uit een vroegere woning, die nu in gebruik is bij de wijkzorg. Eén ruimte is beschikbaar voor de bewoners. Deze is, zo weet één van hen, eerst ingericht toen het vroegere Huize Rustoord, naast Sionslust werd gesloopt. Bovendien kregen de bewoners te horen dat de voorziening zou worden gesloten na de oplevering van de Vliethof. ,,Wij willen de koffiekamer in Sionslust open houden”, aldus de WZH woordvoerder. ,,Daarvoor zijn we in overleg met de gemeente, want er is wel subsidie nodig.”

Op de vraag of er geen ‘flankerend’ beleid meer bestaat, luidt het antwoord: ,,Huize Rustoord was een verzorgingshuis. Vliethof is een verpleeghuis. Daarvoor gelden andere regels. Wij zijn er voor onze bewoners.”

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter