Nieuws
Leerlingen basisschool Emmaüs doen belofte op duurzaamheidsdag

Leerlingen van de bovenbouw van de RK-PC Samenwerkingsschool Emmaüs in Leidschendam hebben tijdens de landelijke duurzaamheidsdag  op een heel speciale manier aandacht aan dit onderwerp besteed. De 200 leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 konden na een gezamenlijke opening 1 van de 10 workshops volgen met ieder een eigen duurzaamheidsthema. Bijzonder hierbij is dat deze dag werd georganiseerd door 4 duurzame en betrokken vaders, allen goed voor één van de workshops, ondersteund door de schooldirectie, een aantal leraren en ouders.

In aanloop naar deze dag werd er op school al een aantal weken aandacht gevraagd en besteed aan duurzaamheid en de rol van de school en de rol van de leerling hierin. Zo was de huiswerkopdracht ‘het verbeelden van duurzaamheid’, waarbij een van de leerlingen een echt filmpje maakte, dat werd getoond tijdens de opening van de dag. En deze week werden bijvoorbeeld alle prullenbakken uit de school verwijderd. De leerlingen werden op deze manier geconfronteerd met hun eigen hoeveelheid dagelijkse afval, dat ze zelf mee naar huis mochten nemen.

De leerlingen konden op de Dag van de Duurzaamheid de volgende workshops volgen:  Opwarming van de Aarde, Plastic Soep, Duurzame Kleding, Duurzaam Voedsel, Toekomstkunde, Voedselverspilling, Duurzaam Bouwen, Zelf in de Moestuin, Afvalvermindering en Recycling. De belangrijkste boodschap in alle workshops was om de kinderen meer bewust te maken van hun eigen rol in het positief bijdragen aan verandering. En om dat niet alleen van deze dag te laten afhangen, hebben de leerlingen allemaal nagedacht over wat zij thuis zouden kunnen doen aan die verandering. Deze bijdrage is in de vorm van een belofte opgeschreven op appels, die op 10 bomen in de gangen van de school zijn opgehangen.

Over een maand is er een terugkomdag voor alle leerlingen, waarin er wordt stilgestaan bij de behaalde resultaten. In de tussentijd is er elke week een mogelijkheid om een update in de boom te hangen, zodat iedereen de ontwikkelingen kan volgen. De voor dit project speciaal in het leven geroepen ‘duurzaamheids-leerlingenraad’ bestaande uit 7 leerlingen, ziet toe op de voortgang per groep. Een aantal voorbeelden van beloften, die in de boom hangen zijn: minder spullen in plastic kopen, minder vlees eten, korter douchen, vaker op de fiets en een trui aan in plaats van de verwarming. Ook de schooldirectie werd uitgedaagd om een belofte te doen. Tijdens de afsluiting in het theater van de school beloofde directeur Heemskerk, die zeer tevreden was met deze dag, dat ze een minder-afvalbeleid gaan volgen, omdat de school steeds meer afval produceert. Ook zij zullen op de terugkomdag hun resultaat presenteren.

Het idee om van deze duurzaamheidsdag een ‘doe-dag’ te maken, komt voort uit de gedachte dat iedereen iets kan bijdrage. Het is de bedoeling om ouders en kinderen bewust te maken van het belang van duurzaamheid en ieders bijdrage. (foto Marianne Verhage)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter