Stel: u woont in een sociale huurwoning en u heeft geen vaste baan. U zou best een vaste baan willen, maar de kans daarop is erg klein. U bent één van de ruim 3 miljoen Nederlanders die werkzaam zijn in de zogenaamde flexibele schil. U werkt op basis van tijdelijke contracten of als zzp’er. Soms lukt het u niet om na de ene tijdelijke baan of opdracht direct een andere te vinden en bent u even werkzoekend. Als u ziek wordt heeft u geen inkomen, bijvoorbeeld omdat uw tijdelijke contract tijdens uw ziekte afloopt en niet verlengd word. Anno 2019 is dit voor ruim 3 miljoen werkende Nederlanders de realiteit.

Uw inkomen, en eventueel dat van uw partner, is uiteraard erg onzeker en bovendien erg wisselend. Gelukkig woont u in een sociale huurwoning en krijgt u huurtoeslag als uw inkomen even (of wat langer) in een dip zit. Maar wat nu als uw inkomen in een goed jaar boven de sociale huurgrens uit komt? U bent op dat moment (tijdelijk) scheefhuurder. En u komt dan in het vizier van het CDA, de VVD en GBLV. Deze partijen hebben hun pijlen namelijk gericht op de scheefhuurder als onderdeel van een oplossing voor de nijpende woningnood. Ze willen dat u een huis gaat huren in de vrije sector, als u die tenminste kunt vinden. U maakt zo plaats voor iemand met een lager inkomen.

Maar wat nu als uw inkomen het jaar daarop, of enkele jaren daarop, weer daalt? U heeft immers geen enkele inkomenszekerheid. Tja dan zou u in theorie weer moeten verhuizen naar een sociale huurwoning. Maar die is er niet. U bent nu weer scheefhuurder, maar nu omdat u in een te dure huurwoning (vast)zit. U zit goed in de problemen. De 3 genoemde partijen hebben nu het ene probleem voor het andere verruild, en u bent de dupe. Chapeau politiek!

Natuurlijk zijn er ook scheefhuurders met een veel te hoog en een zekerder inkomen. Bijvoorbeeld omdat die wel een vast contract hebben of hoog opgeleid zijn. Zij verdienen jaren achter elkaar te veel en het is in alle redelijkheid normaal om te verwachten dat dat niet zo snel zal veranderen. Van deze structurele scheefhuurders is het redelijk om te vragen of ze willen doorstromen naar de vrije sector of een koopwoning. Mits die woningen er zijn natuurlijk. Maar de incidentele of tijdelijke scheefhuurder kan de politiek beter in zijn sociale huurwoning laten zitten.

Problemen los je niet op door andere problemen te creëren. Meer betaalbare woningen bouwen is de enige echte manier om de woningnood het hoofd te bieden. En als u de scheefhuurders dan toch op de korrel neemt, maak dan ook onderscheidt tussen de structurele en de tijdelijke scheefhuurders.

(naam inzender bij redactie bekend)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter