Nieuws
Onderzoek bij 44 speelplekken

Er vindt bodemonderzoek plaats bij 44 speelplekken in de gemeente. Dat moet uitwijzen of er te veel lood in de grond zit. Dat kan gezondheidsrisico’s opleveren voor jonge kinderen (0 tot 6 jaar); zij kunnen het lood via hun handen en mond in hun lichaam krijgen. Het gaat om onverharde speelplekken. Het onderzoek gebeurt in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

De resultaten van het onderzoek op de 44 plekken worden nog deze maand verwacht. Zit er te veel lood in de bodem dat graaft de gemeente die af of wordt er verharding op de speelplaats aangebracht. Tot de resultaten bekend zijn geldt in ieder geval het advies: handen wassen na het buiten spelen.

Al een jaar geleden kondigde de provincie het loodonderzoek op zo’n 900 speelplekken in de provincie aan. De eerste resultaten zouden begin dit jaar bekend zijn. Dat is dus niet gehaald. Destijds reageerde de gemeente laconiek: er weren geen problemen met de speelplekken in Leidschendam-Voorburg verwacht.

De gemeente stelde in september 2018: ‘De gemeente verwacht geen risico’s bij kinderspeelplaatsen omdat 98% van onze speeltoestellen in een schone ondergrond van valzand, kunstgras, rubbertegels of gietrubber staan. Er zijn maar een paar speeltoestellen die op een ondergrond van gras/open grond staan’. Voor maart van dit jaar werd wel een gemeentelijk onderzoek aangekondigd. Dat bindt nu dus pas plaats.

Meer informatie over lood én gebruiksadviezen staan op de website van de Omgevingsdienst Haaglanden. Vragen over het bodemonderzoek in Leidschendam-Voorburg? Stuur een e-mail naar bodemloket@lv.nl

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter