Nieuws
Proefhuwelijk musea wordt stichting

Onlangs kondigden de musea Huygens’ Hofwijck en Swaensteyn aan hun samenwerkingsverband om te zetten in één organisatie. Vraag aan Peter van der Ploeg, directeur van beide musea wat de voordelen daarvan zijn.

,,We deelden in het kader van de samenwerking al veel. Onder andere personeel. Dat belasten wij dan elkaar door. Dat wordt eenvoudiger wanneer mijn 2,5 collega’s en ik gewoon in dienst zijn bij de nieuwe organisatie. Het bedingen van voordelen is iets wat we al aan het doen zijn. Dus een kassa- en administratiesyteem is al gezamenlijk ingekocht, de verzekeringen zijn wij nu aan het doen. Ons budget voor publiciteit is 0, dus daaraan verandert weinig. Voor gesponsorde projecten hebben we wel publiciteitsgeld. Maar dat zijn meestal ook de gezamenlijke projecten, zoals De Gouden Eeuw van de Vliet en Voorburg Sculptuur.’’

,,Voor mij is het wezenlijke van het samenvoegen van de twee museale organisaties in één werkorganisatie dat de afspraken daarover formeler worden, en ook duurzaam gewaarborgd blijven. De besturen zullen ook een strikte scheiding gaan aanbrengen in dat wat onder de werkorganisatie valt en wat – bij de Vereniging Hofwijck bijvoorbeeld – bij de Vereniging blijft. Je kunt je voorstellen dat de exploitatie wordt samengevoegd, maar dat de bezittingen (bij Hofwijck alles, bij Swaensteyn de collectie) daar niet onder zullen vallen.’’

,,De samenwerking was eigenlijk een proefhuwelijk. Kijken hoe ging. Zo vroegen we bijvoorbeeld bij Fonds 1818 voor twee musea tegelijk steun aan. Daar keken ze van op. Maar de samenwerking heeft goed uitgepakt dus hebben we besloten in één organisatie op te gaan. Juridisch verandert de zaak. Die samenwerking kon ook elk der partijen opzeggen. Met de ene organisatie kan dat niet meer. Het is nu definitief.’’

Dat de samenwerking nu wordt beklonken in één organisatie heeft ook nog een andere achtergrond: de toekomstplannen van Museum Swaensteyn. Al jaren geleden is de idee op tafel gelegd dat museum te verhuizen naar Huize Swaensteyn, de huidige zetel van de gemeenteraad. Door Huygens’ Hofwijck daarin, via de ene organisatie, mee te nemen, kan dat museum er ook van profiteren als de verhuizing door gaat.

,,We komen als de Stichting, want dat zal het wel worden, Hofwijck Swaensteyn naar buiten. Mocht het plan Huize Swaensteyn worden gerealiseerd, dan zal de exploitatie van het museumdeel daarvan ook onder de werkorganisatie vallen, omdat dit project een 50/50 gezamenlijk project is.’’

,,In dat specifieke geval zouden we, voor het bedrag dat we als musea bijdragen aan de realisatie van het project (1 miljoen euro, red.), een gezamenlijke fondsenwerving opzetten. Omdat het gaat om de verhuizing van Museum Swaensteyn, maar die nieuwe behuizing het ook voor Hofwijck mogelijk maakt de vleugels uit te slaan doordat we daarin dan grotere Huygens’ tentoonstellingen kunnen organiseren’’, verklaart Peter van der Ploeg.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter