Nieuws
Nieuwe bronnen drinkwater onderzocht

Brak grondwater in de duinen van Meijendel en water in het Valkenburgse Meer; dat zijn mogelijkheden die drinkwaterbedrijf Dunea beziet om de drinkwatervoorziening in de toekomst te garanderen.

Dat hebben Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland bekend gemaakt in antwoorden op vragen van Provinciale Statenlid Metin Celik (DENK) over een dreigend tekort aan drinkwater wegens een watertekort in de Maas.

GS stellen dat er geen acuut gevaar is voor tekort aan drinkwater maar ten gevolge van de klimaatverandering zullen er vaker en langere perioden zijn waarin de afvoer van de Maas als regenrivier onder druk zal komen te staan wat consequenties heeft voor de drinkwatervoorziening. Zowel voor de kwantiteit als de kwaliteit.

De drinkwaterbedrijven zijn druk bezig met het ontwikkelen van alternatieven bronnen om de leveringszekerheid van de drinkwatervoorziening veilig te stellen, aldus GS. Bij een te kort aan water vanuit de Maas kan via de inlaat bij Bergambacht water vanuit de Lek ingelaten worden. In een crisissituatie kan water van de Waal naar de Maas gevoerd worden.

De drinkwatervoorziening in Zuid-Holland wordt verzorgd door drie drinkwaterbedrijven. Zij zijn voor circa 40% afhankelijk van de Maas. De Maas is een regenrivier. De afvoer is dus afhankelijk van de hoeveelheid neerslag. De drinkwaterbedrijven hebben een leveringsplicht en zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit. De zuiveringen van de drinkwaterbedrijven zijn voldoende om de kwaliteit van drinkwater te waarborgen, stellen GS.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter