Activiteiten
Activiteiten in herfstvakantie bij De Salamander

Speciaal voor de kinderen verzorgt Houtzaagmolen De Salamander in de Herfstvakantie op woensdagmiddag 23 oktober  een extra activiteit. Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen bij de houtzaagmolen aan de slag met het bouwen van een krukas en met de figuurzaag. Voor de jongsten van 4  tot 6 jaar is er alle gelegenheid om met blokjes hout te gaan bouwen. De molenmensen verwelkomen iedereen  graag van 14.00 tot 16.00 uur. Tussen 12.00 en 16.00 uur kunnen de kinderen onder begeleiding weer aan de slag met de figuurzaag ( 7 -12 jaar).

Honderden jaren geleden werd door een toepassing van een uitvinding, namelijk de krukas, de houtzaagmolen ontwikkeld, zoals die er nog steeds uitziet. Door deze uitvinding kon men in een keer veel meer planken zagen. Vroeger gebeurde dat met de hand. Al die planken hout waren nodig om schepen te bouwen om de zeeën te bevaren, om handel te drijven, ontdekkingen te doen en om landen in kaart te brengen.

Op De Salamander is ook een krukas. De draaiende beweging van de wieken van de molen wordt door de krukas omgezet in een op-en-neergaande beweging. Met wat materialen als plastic flesjes, ijzerdraad en rietjes, papier maak je een krukas: voor een molen, voor een insect met bloem, voor circusartiesten. Binnen een uur heb jij je werkende krukas gemaakt. En snap je hoe een molen werkt.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter