Nieuws
Volgen bezoekers Huygenskwartier gestaakt

De gemeente maakt per direct geen gebruik meer van een systeem waarbij inwoners en bezoekers van het Huygenskwartier middels het gebruik van wifi met hun mobiele telefoon worden gevolgd. Dat heeft burgemeester Klaas Tigelaar het CDA-gemeenteraadslid Gijs Dupont laten weten. De burgemeester erkent dat de gemeente zich niet hield aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Dupont heeft de zaak al meerdere malen aangesneden, ook binnen de gemeenteraad. In 2017 ging de gemeente een contract aan voor de volgen van inwoners en bezoekers van het Huygenskwartier met een bedrijf dat RMC heet. De gemeenteraad werd daarover niet geïnformeerd; de betrokken burgers ook niet.

Met de gegevens wilden de gemeente en de ondernemers in het Huygenskwartier gegevens verzamelen om zo te kunnen beoordelen of hun activiteiten ten behoeve van het Huygenskwartier zin hadden.

De AVG trad in 2018 in werking. Toen is er bewust voor gekozen op de oude voet verder te gaan, zo laat Tigelaar weten. Er zou pas bij het ingaan van een nieuwe contractperiode iets gewijzigd worden. Het contract loopt tot maart 2020.

‘Toen er in 2017 is gestart met het passantentelsysteem in Huygenskwartier was er minder aandacht voor privacy, waaronder ook de informatieplicht, zoals tegenwoordig het geval is’, aldus Tigelaar.

‘Afgelopen periode is geëvalueerd over verlenging van deze overeenkomst. Op basis van de AVG zou de gemeente een contract zoals het er nu is, niet meer op deze wijze sluiten. Alle belangen afwegend is er inmiddels vanuit beleidsmatig oogpunt besloten om het contract per 31 maart 2020 niet te verlengen. Het contract is inmiddels opgezegd en de gemeente maakt per direct geen gebruik meer van het systeem’.

Het systeem wordt nergens anders in de gemeente gebruikt. Alleen in Leidsenhage worden bezoekers geteld: bij Fresh en Jumbo.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter