Nieuws
‘Klimaattafels’ om duurzaamheid te bespreken

Inwoners die zelf maatregelen willen nemen in het kader van de duurzaamheid zouden daar in zogenoemde ‘klimaattafels’ over moeten gaan praten. Het kan ook gaan om hele wijken of buurten. Dit idee lanceert oppositiepartij D66 naar aanleiding van een door deze partij georganiseerde bijeenkomst over duurzaamheid.

Uiterlijk in 2021 moet Leidschendam-Voorburg voor elke wijk aangeven welke keuzes er gemaakt worden voor de warmtevoorziening van de toekomst. De komende maanden wordt besloten hoe de energietransitie in de buurten en huizen er uit gaat zien. De opgave is groot: tot 2050 moeten 37.000 woningen verduurzamen in de overgang naar een aardgasvrije en CO2-neutrale toekomst.

Charlotte Bos, D66-gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg: ,,Een andere suggestie is het opzetten van een proefproject waarin bewoners en woningcoöperaties in de energiebesparing samenwerken. Ook bleek dat inwoners meer willen weten over de kosten van verduurzaming van hun woning en wat dat oplevert. Mensen schatten de kosten veel hoger in dan het daadwerkelijk kost. Er is zeker een wil bij de inwoners om energie te besparen. Benut die positieve insteek zou ik de gemeente willen adviseren. Breng bewoners bij elkaar, geef hen verantwoordelijkheid en help hen.”

Marjan van Giezen, voorzitter van de Stichting duurzaam Leidschendam-Voorburg: ,,Een energietransitie kan een gemeente alleen maar bereiken mét de inwoners. Anders gaat het niet lukken. De koplopers gaan zelf wel nadenken wat ze kunnen doen. Maar je moet juist het peloton in beweging zien te krijgen. Daar moet de gemeente wel wat voor doen.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter