Nieuws
Voorzitter rugbyclub VRC: ‘Geen reden tot klagen’

Hij heeft, zegt hij, geen reden tot klagen. Peter Kolthof, voorzitter van rugbyclub VRC, is een tevreden man. Sinds de vereniging een eigen plek heeft gekregen aan De Star zit de groei er in. Inmiddels heeft VRC 200 leden; Kolthof hoopt dit seizoen nog de 250 te halen.

,,De Star is top. Een eigen locatie. We kunnen nu eindelijk een vereniging bouwen op één plek. En iedereen kan er spontaan aan de gang gaan met een rugbybal. Het complex ligt mooi en we hebben goede relaties met de buurt.’’

,,We zien het aantal leden groeien, vooral bij de jongere jeugd. We hebben ook veel clinics gegeven op basisscholen, bij kinderdagverblijven. We hebben ook open trainingen. En dat alles betaalt zich nu terug. Na HRC in Den Haag zijn wij met DIOK Leiden in deze regio de rugbyvereniging met de meeste teams voor jongere jeugd.’’

,,Bij de oudere jeugd is de groei wat lastiger. Teams zijn groter. Je hebt wel 22 spelers per team nodig. Vaak hebben ze ook al voor een andere sport gekozen. We gaan dit seizoen ook weer een scholentoernooi organiseren.’’

Hij is naar eigen zeggen ‘een rasoptimist’. Toch is er een donkere wolk aan de horizon: van de gemeente mag VRC maar tijdelijk aan De Star blijven vanwege toekomstige woningbouw daar. Kolthof: ,,We zien wel hoe lang wij er kunnen zitten. Afgesproken is dat we een jaar van te voren horen of we weg moeten. En we hoeven niet weg voordat de eerste paal de grond in gaat.’’

,,De gemeente zoekt naar een permanente oplossing voor ons. We praten periodiek met elkaar. Ook over mogelijkheden buiten de gemeente. De oostkant van de Vliet bijvoorbeeld, of Leidschenveen bij de tunnel onder de A4 door. Op de Kastelenring is ook nog ruimte. Ik laat het aan de gemeente.’’

Een wensenpakket is er wel bij de gemeente neergelegd: twee velden (mede gericht op verdere groei van VRC naar 400 leden), een clubhuis, lichtinstallatie. De velden zouden kunstgras kunnen zijn, stelt de voorzitter, ook al is dat bijna vloeken in de kerk binnen de rugbywereld. ,,De belasting van grasvelden is snel te hoog. Nu al hebben we veel uitval vanwege het weer. Voor rugby bestaat er speciaal kunstgras.’’

VRC is een pure jeugdvereniging. De oudste jeugd is nu 16, 17 jaar. ,,Daarmee kunnen we nog één tot twee jaar verder. De rugbybond werkt een aan competitie voor Onder-20. Dat zou de volgende stap zijn. Er is bij ons geen noodzaak om met senioren te gaan werken.’’

Financieel is de vereniging gezond. Er lopen geen leningen, er zijn geen schulden. ,,En dat houden we ook zo gezien ons mogelijke vertrek aan De Star’’, voegt Kolthof er aan toe.

Voor dit seizoen is de hoogste prioriteit het aanleggen van douches in het clubgebouw. Dat gaan de leden zelf doen, net zoals ze het clubgebouw zelf neerzetten. ,,Voor de binding van leden aan de club is er niets beters dan een groot gezamenlijk project’’, weet de voorzitter inmiddels uit ervaring.

Naast een verdere ledengroei is er een uitbreiding van het kader nodig. Nu heeft VRC op dat gebied niet te klagen, stelt Kolthof. Naast ‘gewone’ trainers zijn er trainers die op bepaalde ‘vaardigheden’ oefenen. Verder zijn er teammanagers en coaches, veelal opgeleid door de vereniging zelf.

Op 10 april 2015 begon VRC met vijf ouders en een twintigtal kinderen. Gestart werd bij VCC om vervolgens een tocht over velden in Leidschendam-Voorburg en Den Haag te gaan maken voordat men eind 2018 aan De Star terecht kwam.

Nu kan het bestuur (vijf mensen) het allemaal niet meer alleen aan. Er zijn commissies gevormd maar het vinden van mensen daarvoor is weer een volgende opgave. Kolthof: ,,En als we verder groeien hebben we ook weer meer kader nodig.’’

Als de 250 leden dit seizoen (dat loopt van september tot begin juni) worden gehaald zou de voorzitter dat ‘echt heel goed’ vinden. Het WK rugby dat nu loopt, de clinics en het eigen complex moeten daarbij als vliegwiel dienen.

,,Als elke leeftijdsgroep groeit, kun je automatisch de leeftijdsgroep er boven in het volgende seizoen bedienen. Alleen in de oudste categorie redden we dat nog niet. Maar ook daar begint het te lopen.’’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter