Nieuws
ProRail wil spoorbermen niet-chemisch bijhouden

Biodiversiteit in de spoorbermen: het is één van de wensen van spoorbeheerder ProRail. Maar net als met gewone tuinen heeft men ook in spoorbermen te maken met onkruid die veel schade aan kan richten. Vandaar deze oproep: Wie helpt ons met een niet-chemische bestrijdingsmethode?

De meest hardnekkige en onwenselijke planten zijn zogeheten ‘invasieve exoten’ zoals de Aziatische duizendknoop en reuzenberenklauw die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Door hun grote groei- en concurrentiekracht verdringen ze inheemse soorten en kunnen ze veel schade aanrichten zoals verzakking van een spoorberm. Ook verspreiden deze onkruiden zich makkelijk naar de omliggende omgeving zoals tuinen van omwonenden.

ProRail wil voor het bestrijden van deze en andere onkruiden graag niet-chemische en duurzamere methoden inzetten. Daarom is er een spoorberm geselecteerd als ‘proeftuin’. ProRail laat de spoorberm twee jaar monitoren door een specialistisch bureau. Met de resultaten van de test kan ProRail haar onderhoudsaannemers adviseren over een duurzame aanpak van de bestrijding van invasieve exoten.
Bent u geïnteresseerd in deelname aan de proeftuin? Meer informatie vindt u op TenderNed via de volgende link: Proeftuin Landelijk – Duurzame Bestrijding Aziatische Duizendknoop ( foto ProRail)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter