Mening
Blog: Hangjongeren

Speelplekken, parken, schoolpleinen, stations, winkelcentra, de oevers van de Vliet; het zijn geliefde oorden voor hangjongeren. Voor het eerst hebben inwoners nu zelf aangegeven waar ze allemaal overlast van de jeugd ondervinden. En het zijn vele tientallen plekken die genoemd worden (https://vlietnieuws.nl/2019/10/27/overlast-hangjongeren-op-tientallen-plekken/ ).

Hangjongeren; het is geen nieuw fenomeen. Als een meerderheid van de inwoners echter aangeeft overlast van deze groep te ondervinden, is het tijd voor actie. Feit is dat er voor de ‘oudere jongere’ in deze gemeente niets te doen is. Disco’s, partycafe’s, jeugdclubs; het is allemaal verdwenen. Zelfs het jaarlijkse Vlietpop moest er aan geloven.

Dan resteert niet veel meer dan elkaar opzoeken en buiten (thuis doe je dat niet meer) rondhangen. Zeker als de temperaturen aangenaam zijn. Met wat goedkope drank uit de supermarkt (het café is te duur, er komen niet de juiste mensen, draait de verkeerde muziek en gaat te vroeg dicht), een joint en lachgas prima uit te houden. Daarbij wordt het niet zo nauw genomen met ‘de omgeving’. En lopen de zaken al snel uit de hand. Niet goed te praten maar het is wel zo.

De vraag luidt wat er tegen te doen valt. Een harde aanpak (de politie voorop) of een zachte (praten)? De politie doet er nu al niets aan/tegen. En zal dat in de toekomst ook niet gaan doen. Geen prioriteit, geen menskracht. Praten kan helpen als iedereen ‘nuchter’ is, maar beloften worden snel vergeten tijdens het partyen of chillen, te midden van vrienden en vriendinnen.

De jongeren een serieus alternatief bieden lijkt een veel betere optie. En dat is veel meer dan een Blockjam organiseren in een Voorburgs park tussen 12 en 18 uur. Dan liggen de jongeren veelal nog in bed of zijn zich aan het ‘opwarmen’ voor de avond en nacht die komen gaan.

Nee, dan praat je over een permanente voorziening in Voorburg en Leidschendam, elk apart (in Stompwijk hebben ze Base al). Iets als een kruising tussen de Marathon en Het Paard. Een échte ontmoetingsplek met een gevarieerd programma en ruime openingstijden, zeker in de weekeinden. Tenten waar de betrokken groep jongeren mede het aanbod bepaalt, afgestemd op de voorkeuren van de doelgroep zelf.

Het kost iets, maar dan heb je ook iets. En behoort de jaarlijkse knokpartij tijdens de Vlietdagen in Oud Voorburg – omdat de cafe’s weer eens dicht zijn of de jongeren botweg geweigerd worden – wellicht ook tot het verleden.

Wie gaat een en ander regelen? De gemeente moet dat doen meent 70 procent van de inwoners. Nu heeft de gemeente daar gebouwen voor. Die moeten alleen ingericht worden. En er moeten exploitanten gevonden worden.

Een schone taak voor B&W en hun ambtenaren om zulks te regelen. Kan er meteen invulling worden gegeven aan een nu totaal ontbrekend positief jeugdbeleid. En dat is wat anders dan alleen klagen over de kosten van de jeugdzorg of je druk maken over gezond eten dan wel meer bewegen door jongeren. Trouwens, als je danst beweeg je je ook. En zelfs nog meer als het op je ‘eigen’ muziek kan. (foto VVD Zoetermeer)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter