Nieuws
Gemeente houdt handen vrij

Het pand Herenstraat 40/42 wordt niet betrokken bij het bouwplan van Waaijer Projectrealisatie om ter plekke een ondergrondse parkeergarage, een Hoogvliet supermarkt en 36 woningen te realiseren.

B&W zijn dat met Waaijer overeengekomen omdat de gemeente alle vrijheid wenst te behouden in het onderzoek naar de toekomstige huisvesting van de raadzaal van de Gemeenteraad. Dit zit nu nog in Huize Swaensteyn, Herenstraat 72.

Bij Herenstraat 40/42 gaat het zowel het monumentale als het niet-monumentale deel van het pand. Waaijer heeft toegezegd een nieuwe buitenmuur voor Herenstraat 40/42 te zullen realiseren als hij daar achter aan de gang gaat met zijn bouwplan.

Om de plannen te realiseren koopt Waaijer de panden Herenstraat 44/46, Vliestraat 2/4 alsmede Vlietstraat 6 (transformatorhuis). Voor Vlietstraat 6 wordt nog bezien of er een alternatief is voor sloop en nieuwbouw. Datzelfde geldt voor Herenstraat 48. Voor de jaarwisseling moet daar duidelijkheid over zijn. Vlietstraat 6 is een monument. De spanten moeten in elk geval behouden blijven.

De gemeente verkoopt de eigen eigendommen in het gebied aan Waaijer. Het gaat om grond en gebouwen. Bij de verkoop wordt geen overdrachtsbelasting berekend. De gemeente betaalt de kosten van bodemsanering bij vervuiling. De gemeente betaalt ook archeologisch onderzoek en een mogelijke vertraging van de bouw door dat onderzoek.

Om de bouw mogelijk te maken moet het bestemmingsplan Oude Dorpskern Voorburg 2011 gewijzigd worden. B&W en de gemeenteraad moeten in mei 2020 definitief groen licht geven voor het bouwplan. De werkzaamheden zouden dan in november 2020 moeten starten en zo’n drie jaar gaan duren.

Het bouwgebied omvat de percelen Raadhuisstraat 47a, Herenstraat 44 tot en met 50B, Vlietstraat 2 tot en met 6. Aan de Raadhuisstraat wordt de bouwhoogte tussen 10 en 11,5 meter.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter