Nieuws
Instemming voor goedkope lening duurzaamheidsmaatregelen

De gemeenteraad is enthousiast over het plan van B&W om inwoners die maatregelen nemen om het energieverbruik van hun woning te verlagen tegen een lage rente geld te laten lenen om die maatregelen te bekostigen.

De gemeente gaat daartoe de rente die het Nationaal energiebesparingsfonds (NEF) nu voor zulke leningen vraagt met 1 tot 1,2 procent extra verlagen. Daarvoor is komend jaar 100.000 euro uitgetrokken.

De diverse fracties vragen van B&W wel een gedegen communicatiestrategie richting de inwoners omdat NEF nu vrijwel onbekend is. Dat bleek gisteravond tijdens een bespreking in een raadscommissie.

De raad kan er in meerderheid mee instemmen dat subsidies op zonnepanelen, inductiekookplaten, infraroodpanelen, vloerverwarming en accu’s stoppen. Subsidie blijft mogelijk voor isolatiemaatregelen en groene daken. Daarvoor is komend jaar 150.000 euro beschikbaar.

Tegen het plan de zogenoemde ‘burenbonus’ bij de subsidieverlening af te schaffen bestaan wel bezwaren. Wethouder Astrid van Eekelen zegde toe daar opnieuw naar te zullen gaan kijken. De burenbonus zou dan overeind moeten blijven voor groene daken en kleine Verenigingen van Eigenaren.

De ‘burenbonus’ heeft nu niet het gewenste effect. Installateurs koppelen buren zonder dat die dat weten, of buren moeten met maatregelen op elkaar wachten. Zonnepanelen behoeven geen subsidie meer omdat zij nu een rendabele investering zijn. De subsidie voor inductiekookplaten, infraroodpanelen, vloerverwaring en accu’s kan stoppen omdat vrijwel niemand er gebruik van maakt.

Het NEF leent nu met een rente tussen 1,5 en 2,3 procent afhankelijk van het type lening en de looptijd. Door de gemeentelijke bijdrage wordt dat 0,5 tot 1,3 procent.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter