Nieuws
Projecten kunnen doorgaan ondanks stikstofprobleem

Zestien grote projecten in de gemeente kunnen hoogstwaarschijnlijk doorgaan ondanks de stikstofproblematiek. Dat heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal bekend gemaakt.

De bestuurder baseerde zich op het gebruik van de nieuwe Aerius Calculator waarmee de stikstofbelasting van projecten berekend kan worden.

Die calculator is gebruikt voor het toetsen van het project Schakenbosch: de bouw van 325 woningen op dat terrein. Daaruit bleek dat het project kan doorgaan zoals gepland.

Rouwendal: ,,Dat is één van de grootste projecten in de gemeenten. Dan is de kans dat andere projecten wel worden geraakt door de stikstofproblematiek niet zo groot. Het is twijfelachtig of er dan nog wel een project door wordt geraakt.’’

De Raad van State bepaalde eerder dit jaar dat projecten niet mochten leiden tot een hogere stikstofbelasting van de natuur, met name in Natuur2000 gebieden. Sindsdien liggen in het hele land projecten waarvoor nog geen onherroepelijke beslissingen waren gevallen, stil.

De rijksoverheid en de provincies zoeken koortsachtig naar manieren om een einde te maken aan die stilstand. In de zomermaanden werd de nieuwe Aerius Calculator ingevoerd die gemeenten moet helpen zelf te berekenen of een project leidt tot een hogere stikstofbelasting of niet.

Bij de zestien projecten gaat het om: Ardea-locatie Leidschendam, De Star Leidschendam, Fonteinkerk Voorburg, Groene Horsten Leidschendam, Het Buitenhof Voorburg, Klein Plaspoel Polder Dr. van Zeelandstraat Leidschendam, Leytsche Hof Leidschendam, Overgoo Leidschendam, Rijnlandstraat Noord Leidschendam, Schakenbosch Leidschendam, Schoorlaan Leidschendam, Van Alphenstraat Voorburg, Van Ruysdaellaan Leidschendam, Vliethaven (bedrijfsterrein Parnashofweg) Leidschendam, Duivenvoordecorridor tussen N447 en Vliet Leidschendam, Westeinderweg Stompwijk.

Rouwendal maakte zijn opmerkingen in een vergadering van een raadscommissie. Daar lag een voorstel van GBLV op tafel om bomenkap bij grotere projecten te verbieden totdat er een besluit is van het rijk inzake de stikstofproblematiek.

Rouwendal noemde de motie ‘niet nodig’ en ook ongewenst omdat een kapverbod de planning van een bouwproject kan vertragen waarvoor de gemeente dan aansprakelijk gesteld zou kunnen worden. (illustratie De Molenaar Vastgoed)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter