Nieuws
Jonge afpersers maken ruim een ton buit

De politie heeft in Den Haag, Delft, ’s-Gravenzande, Zoetermeer en de regio Leiden de laatste tijd tientallen verdachten van ‘sextortion’ – het afpersen van tieners door te dreigen naaktfoto’s van hen openbaar te maken – aangehouden. Het gaat om tientallen slachtoffers die zo’n 100.000 euro betaalden. Of er ook slachtoffers uit Leidschendam-Voorburg onder zijn, heeft de politie niet bekend gemaakt.

In de regio Leiden werden acht personen aangehouden, na een melding van een slachtoffer. Tot nu toe heeft het onderzoeksteam contact gehad met veertien jongens en mannen die slachtoffer zijn geworden. Het jongste slachtoffer was 14 jaar.

Een deel van hen heeft aangifte gedaan, de rest overweegt dit nog. Vermoedelijk volgen er sowieso meer aangiften, mogelijk hebben de verdachten circa honderd slachtoffers gemaakt. Het afgetroggelde bedrag van zo’n honderdduizend euro loopt vermoedelijk dan ook nog verder op.

In hun werkwijze benaderen één of meerdere daders de slachtoffers via social media. Vaak doen zij zich hierbij voor als vrouw. Zodra het gesprek een seksueel getinte vorm aanneemt, wordt het slachtoffer gevraagd een naaktfoto van zichzelf te sturen. Zodra de daders deze foto in bezit krijgen, begint de ellende voor het slachtoffer.

De daders dreigen de foto’s of video’s van het slachtoffer door te sturen naar zijn social mediacontacten als hij niet betaalt. Om dit te voorkomen, moet het slachtoffer geld overmaken naar een bankrekening. Het rekeningnummer staat vaak op naam van een tweede dader. Als het slachtoffer niet betaalt, wordt er druk op hem uitgeoefend en benadert een derde dader contacten van het slachtoffer. De accounts waarmee nietsvermoedende slachtoffers in de val worden gelokt, worden vaak gepromoot door een vierde dader.

Ook maakt de dadergroep gebruik van zogenaamde ‘money mules’. Dit zijn personen, vaak minderjarig, die hun rekening beschikbaar stellen voor dit soort praktijken. Zij krijgen hiervoor veelal een kleine vergoeding.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter