Activiteiten
Voorburg Sculptuur mikt op derde editie

Met het ontmantelen van de tentoonstelling ‘Helaine Blumenfeld op Huygens’ Hofwijck’ is de tweede editie van Voorburg Sculptuur definitief afgesloten. Het evenement, dat vanaf eind juni te zien was in beide Voorburgse musea, is een publiek succes geworden. Sinds de uitzending van een documentaire over Helaine Blumenfeld en haar werk in de serie AVRO Close Up, op 17 oktober op NPO 2, vonden bezoekers uit alle delen van het land nog gauw even de weg naar Voorburg.

Voorburg Sculptuur werd voor het eerst opgezet in 2018. Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn, de organisatoren, wilden met deze gezamenlijke zomertentoonstelling het imago versterken van Voorburg als kunstenaarsdorp, in het bijzonder van beeldhouwers. De gemeentelijke beelden in de openbare ruimte maakten dan ook nadrukkelijk deel uit van het evenement.

Ging het in 2018 nog om een pilot, om te zien of het zou aanslaan, ditmaal was het project groter van opzet. Peter van der Ploeg, directeur van beide musea: ,,Na Eppe de Haan in 2018 begrepen wij dat de tuin van Hofwijck eigenlijk een ideale beeldentuin is. De beelden en de architectuur van de tuin versterken elkaar. Vandaar dat wij dit jaar onze nek hebben uitgestoken en Helaine Blumenfeld hebben weten te strikken. Hoe bijzonder de collectie was die we mochten tonen begrijp je wanneer je weet dat de meeste van deze beelden volgend jaar zullen schitteren op een grote solotentoonstelling van Helaine in Canary Wharf, het prestigieuze zakencentrum aan de Theems in Londen.”

De voorbereidingen voor 2020 zijn al in volle gang. Er wordt nu gesproken met een bekende Italiaanse beeldhouwer. Van der Ploeg: ,,Het mooie van de eerste twee edities is dat beeldhouwers nu aan óns vragen of ze mogen exposeren. Dat is een ideale situatie. De beeldhouwer met wie we nu in gesprek zijn heeft al een lange carrière achter de rug maar had nog nooit een solotentoonstelling in Nederland. We hopen begin december de knoop te kunnen doorhakken. Dan moet ook duidelijk zijn of we genoeg sponsors kunnen vinden.” (Op de foto de ontmanteling van de beeldententoonstelling, foto Hofwijck)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter