Nieuws
Nieuwe financiële klap gemeente

Wethouder Jan-Willem Rouwendal (financiën) heeft de gemeenteraad gewaarschuwd voor een tegenvaller binnen de gemeentebegroting van 950.000 euro.

Oorzaak is het feit dat netbeheerder stroom en gas Stedin het bedrijfsresultaat over 2020 en 2021 zeer drastisch ziet dalen en in 2021 en 2022 als gevolg daarvan geen of maar heel weinig dividend zal uitkeren. De gemeente is voor 3,44 procent aandeelhouder in Stedin.

Stedin heeft de gemeenten zelf geïnformeerd. Het bedrijf schrijft de gang van zaken toe aan nationaal stroomnetbeheerder Tennet. De tarieven die Tennet rekent gaan zeer fors omhoog. Dit vooral door de kosten van de zogenoemde energietransitie: van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare.

Stedin stelt dat die kosten nu niet eerlijk worden verdeeld en de lasten feitelijk bij de gemeenten en dus de burger terecht komen. In de meerjarenbegroting was rekening gehouden met een risico van 150.000 euro bij de inkomsten uit de Stedin-aandelen. Over 2018 maakte Stedin nog 118 miljoen euro winst.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter