Mening
U zegt het maar: Blauwe zone is schijnoplossing

De gemeente wil de blauwe zone in het Damcentrum fors uitbreiden. Dat blijkt uit een brief die de gemeente verstuurd heeft aan de bewoners van het Damcentrum en de aangrenzende wijken. In deze brief worden bewoners uitgenodigd om hier over mee te praten tijdens een zogenaamde participatieavond op woensdag 13 november.

In de brief staat dat de gemeente de inwoners het liefst zo vroeg mogelijk wil betrekken bij deze plannen. Daar is de gemeente dan wel een paar jaar te laat mee. Want de oorzaak van de huidige parkeerellende ligt natuurlijk bij het vol bouwen van het Damcentrum  zonder daarbij voldoende parkeerplaatsen te realiseren. Voordat deze nieuwbouw er was, waren er immers geen parkeerproblemen.

Nu wil de gemeente dit probleem letterlijk bij de buren van het Damcentrum over de schutting gooien middels een uitbreiding van de blauwe zone in hun straten. De bewoners van deze straten hebben nooit gevraagd om een vol gebouwd parkeerplaats arm centrum, maar worden nu wel geconfronteerd met een blauwe zone in hun straat.

De bewoners mogen straks gaan betalen voor een parkeervergunning, en krijgen alle administratieve rompslomp die dat met zich mee brengt er gratis bij. Het bezoek van deze bewoners  moet tijdens een gezellige avond steeds op de klok kijken om de parkeerschijf op tijd door te draaien.

De uitgebreide blauwe zone zal in de omliggende straten tot een hogere parkeerdruk leiden. Er zijn immers ook mensen die langer dan 2 uur willen parkeren. Wellicht dat die straten na een tijdje ook en blauwe zone krijgen…

Natuurlijk brengt een uitbreiding van de blauwe zone wel extra geld in het noodlijdende laatje van de gemeente. En het parkeerprobleem in het Damcentrum is, althans op papier, mooi opgelost. (Hoofdpijn)dossier gesloten….

Een blauwe zone lijkt misschien een mooie oplossing, maar dat is het niet. Voldoende parkeerplaats realiseren bij nieuwbouw is dat wel.

Terug naar de brief. De genodigden moeten snel reageren want er kunnen maar 40 mensen mee “participeren”. De gemeente had beter een enquête onder de bewoners kunnen houden. Op die manier kunnen alle bewoners hun stem laten horen, en niet alleen de 40 eerst reagerende. Of zou de gemeente misschien niet zo op de uitkomst  zitten te wachten?

(Naam inzender bij redactie bekend)