Activiteiten
Boek over Albert van Essen

In museum Swaensteyn wordt vrijdag 22 november het boek ‘Rijk in Eenvoud’ over architect Albert van Essen van auteurs Ernst Manger en Rosa Visser-Zaccagnini  gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Burgemeester Klaas Tigelaar. Net als zijn geestverwanten van de Nieuwe Haagse School streefde de Voorburgse architect Albert van Essen (1890-1967) het ideaalbeeld van totaalkunst na. Dat heeft geleid tot een reeks  cultuurhistorisch waardevolle landhuizen en openbare gebouwen in Voorburg, Wassenaar, Den Haag en andere delen van het land.

Kenmerkend zijn de hoge architectonische kwaliteit, de evenwichtige ruimtelijke organisatie, de efficiënte ontwerpmethodiek met gestandaardiseerde bouwelementen, de verzorgde bouwkundige detaillering en de markante kunsttoepassingen van beeldhouwer Aad de Heij.
De rijkdom in beeld en beleving werd veelal verkregen door een eenvoudige basisopzet, waarmee Van Essen, net als tijdgenoten, varieerde op een aantal thema’s. Zijn werk wordt belicht vanuit thematische invalshoeken, waarmee het context en betekenis krijgt.

Centrale thema’s zijn de stedenbouwkundige ontwikkeling van Voorburg, de rol van Van Essen als totaalkunstenaar, bouwer voor de elite en gemeentearchitect van Nootdorp. Daarnaast is Voorburg als inspirerende woonplaats van architecten en kunstenaars als Jan Wils, Herman van der Kloot Meijburg, Piet Zwart en Vilmos Huszár. Bij Van Essen ging kwaliteit zelden ten koste van kwantiteit, maar na 1935 maakte het traditioneel ambachtelijke als gevolg van krappere budgetten geleidelijk plaats voor een meer zakelijke aanpak. Sinds die tijd concentreerde Van Essen zich op restauraties van kerken en raadhuizen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter