Nieuws
Damwachters nu eigendom van gemeente

De Damwachters, de beeldengroep bij de Sluis in Leidschendam, is eigendom geworden van de gemeente. De Stichting Damwachters, die het beeld in september 2013 liet plaatsen, heeft het formeel overgedragen. ,,Het is er voor de hele bevolking”, aldus stichtingsvoorzitter Igo van Bohemen.

Volgens Igo van Bohemen had hij de Damwachters al jaren geleden aan de gemeente willen afstaan. ‘Fiscale’ regels stonden dat toen in de weg. In financiële zin kost de overdracht de gemeente niets. De Stichting heeft een lening die was afgesloten om het beeld door Hans Kuyper te laten ontwerpen en maken, afgelost. In de boeken staan de Damwachters voor 343.811 euro.

Met de beeldengroep wordt de geschiedenis van Leidschendam gevierd. Het is een eerbetoon aan hen die letterlijk tegen de stroom in de grondleggers zijn geweest van Leidschendam. De Leytsche Dam was zo’n 400 jaar geleden een levendig overstapstation met zeilmakers, schuitenjagers en handelaren. Het overstappen van passagiers van de ene trekschuit naar de andere, goederenoverslag en later ook het overhalen van boten over de Dam bracht een stroom van mensen en goederen op gang op de plek die later het centrum van Leidschendam zou worden.

De drie beelden staan voor drie generaties, met ieder hun eigen attributen. De beelden zijn niet alleen om naar te kijken, maar ook om aan te raken. Igo van Bohemen: ,,Kinderen kunnen op de beelden klimmen, zodat het donkerbruine brons glimmend koper wordt op sommige plekken. De beelden moeten vooral gebruikt worden.”

Wethouder Astrid van Eekelen: ,,Ik wil de initiatiefnemers hartelijk bedanken voor hun inzet, want zonder hun bijdrage was deze bijzondere beeldengroep er niet gekomen. De beelden zijn een aanwinst voor de sluisomgeving, een waardevolle herinnering aan de ontstaansgeschiedenis van Leidschendam en een ontmoetingsplek voor jong en oud.”

De gemeente verzorgde het onderhoud en beheer van de beeldengroep al en verzorgde, indien nodig, ook kleine reparaties. Die beelden staan bovendien op gemeentegrond. De overdracht is bovendien niet in strijd met het beleid van de gemeente om kunst af te stoten omdat de gemeente de beeldengroep al meetelde bij het totaal aan gemeentelijke kunst. (foto Hilbert Krane)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter