Nieuws
Geldinzamelingactie voor behoud Veur Theater

Op Facebook is Tessa Hoenselaar een geldinzamelingsactie begonnen voor het Veur Theater. Dit theater zet, zoals bekend, volgend seizoen de programmering stop in verband met het uitblijven van subsidie en onduidelijkheid over de huur van het theater vanaf 1 juli 2020. Mensen wordt gevraagd een éénmalige donatie te doen om zo het Veur Theater te behouden.

Inmiddels heeft GroenLinks-fractieleider in de gemeenteraad, Jeroen van Rossum, verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen om tekst en uitleg gevraagd over de stap van het Veur Theater.

Op Facebook wordt de volgende uitleg gegeven bij de actie: ,,Als het van bovenaf niet lukt, dan maar van onderop… In Leidschendam kennen wij 1 klein theater waar onder andere mijn moeder 2 keer per jaar een toneelvoorstelling speelt met haar toneelgroep ‘De Gezellen’. Dit theater is een belangrijke maatschappelijke factor binnen ons dorp, maar is mede afhankelijk van subsidie.

Vanuit de gemeente Leidschendam-Voorburg is 300.000 euro per jaar beschikbaar voor 2 theaters, waarvan Het Veur Theater eigenlijk maar 48.500 euro nodig heeft. De overige 251.500 euro gaat dus zonder al teveel protest naar Theater Ludens in Voorburg. Het probleem betreft de verdeling van het geld voor seizoen 2020-2021, welke wordt geregeld door een derde, onafhankelijke partij. Dit proces gaat te lang duren aangezien Het Veur Theater op korte termijn moet beginnen met boekingen betreft dat seizoen. Gezien de onzekerheden is Het Veur Theater genoodzaakt de deuren te sluiten..

Van bovenstaand proces begonnen mijn handen te jeuken om zelf actie te ondernemen. Gezien mijn persoonlijke betrokkenheid via mijn moeder, voor de hardwerkende eigenaren en door vele teleurgestelde reacties ben ik een doneeractie gestart. Dit in de hoop dat we Het Veur Theater minimaal nog een jaar kunnen laten bestaan. Al is het maar een euro, alle beetjes helpen.”

Meer info is te vinden op: https://www.doneeractie.nl/wij-zijn-voor-het-veur/-39359?fbclid=IwAR3J4WsTS4r_Dt5NBAABKUqeEjHj3ZvH6L5wfmayd0_fPoOrllKQjtBT_P4

De wethouder en de gemeenteraad willen dat het Veur Theater met Theater Ludens opgaat in één organisatie met twee podia. Een aan te stellen kwartiermaker moet dat vorm gaan geven. Die heeft daar tot eind 2020 de tijd voor gekregen. Van Eekelen wil de kwartiermaker ook laten oordelen over subsidie en huur voor het Veur Theater. Daar wil het theater echter niet op wachten. Vandaar het besluit, dat maandag bekend werd gemaakt, geen boekingen voor het seizoen 2020-2021 te doen.

Van Rossum vraagt het volgende van de wethouder:

– Was de wethouder op de hoogte dat deze boodschap deze week richting de media zou worden uitgedaan?

– Is deze noodkreet van het Veur Theater in lijn met de visie van de wethouder op het voortbestaan van de beide theaters, en de uitdagingen en kansen die zich hierbij voordoen, in het bijzonder voor het Veur Theater?

– Ziet de wethouder nog mogelijkheden om het bestuur van het Veur Theater een helpende hand toe te steken of op andere inzichten te brengen, zodat de beslissing om de activiteiten te staken kan worden teruggedraaid?

– Hoe kijkt de wethouder naar de conclusie van het Veur Theater dat deze stap niet te voorkomen is?

– Hoe beziet de wethouder in het licht van dit nieuws de net opgestarte werkzaamheden van de kwartiermakersgesprekken?

– Kan de wethouder haar licht laten schijnen op de ontstane situatie?

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter