Nieuws
Historisch gebouw Schakenbosch gaat plat

Het gebouw Vlietzicht op landgoed Schakenbosch, onderdeel van de voormalige kliniek, zal worden gesloopt. Het gebouw is in te slechte staat om te behouden. Schakenbosch b.v. zal het echter na de sloop wel herbouwen waarbij ook de karakteristieke knik terugkeert.

Dat heeft Arjen Mulder namens Schakenbosch b.v. bekend gemaakt op een bijeenkomst met gemeenteraadsleden. Schakenbosch b.v. gaat 325 woningen op het landgoed bouwen. Dat is door de ontwikkelaar omgedoopt tot Voorlei, een samentrekking van Voorburg en Leidschendam. Vlietzicht is het enige historische gebouw van de kliniek dat sneuvelt.

Andere punten uit de plannen van Schakenbosch b.v.:

 • Bouwstart eind 2020, bouweinde vermoedelijk 2026,
 • Nieuwbouw begint achter de Hulp&Heilkerk met de Duivenhof,
 • Van de 325 woningen is de helft hoogbouw (tot bomentoppen),
 • De helft van de woningen wordt levensloopbestendig, dus voor ouderen geschikt,
 • 70 tot 80 procent van de woningen zijn bestemd voor inwoners uit de gemeente die verhuizen,
 • Cardia start een verpleeghuis met 48 plaatsen,
 • In de Hulp&Heilkerk komen een huisarts, fysio, apotheek en andere vormen van directe zorg,
 • In de Hulp&Heilkerk komt horeca en een multifunctionele ruimte,
 • Tussen Bouwlustweg en Noortheylaan komt een nieuwe wegverbinding,
 • Gemeente en Schakenbosch b.v. gaan onderhoud groen samen doen,
 • De 325 woningen komen in vijf clusters. Ze krijgen zonnepanelen maar geen gas,
 • De bebouwing beslaat acht procent van het landgoed.

Mulder ging ook in op de resultaten van een workshop die onlangs in de Hulp en Heilkerk is gehouden met bezoekers en omwonenden. Zij waren uitgenodigd om ideeën over de inrichting van de openbare ruimte in te dienen. Ruim 20 deelnemers gingen in gesprek met de landschapsarchitecten, ecologen, erfgoedspecialisten en leden van het team Landgoed Voorlei.

Aan de hand van vier thema’s (Sport & Spel, Ecologie, invulling van het Entreehuisje en Beheer & Onderhoud), is men gaan brainstormen over ideeën met respect voor de historie, natuur en cultuur van deze plek. Kunstenaars en cartoonisten maakten een creatief beeldverslag.

Eén van de ideeën was een (natuur)speelplek voor kinderen. Maar ook een jeu de boulesbaan, waar recreëren en ontmoeten samengaan. Om optimaal gebruik te maken van de natuur op het landgoed werd ook de idee besproken om iets met natuureducatie te gaan doen. Het meer uitnodigend maken van de entreehuisjes was een belangrijk thema. Suggesties waren een landwinkel met producten van het landgoed en omgeving of een mini-bed&breakfast.

Volgens Mulder wordt nu bekeken welke ideeën in de plannen voor het landgoed opgenomen kunnen worden.

Overigens leven er bij de zogenoemde Klankbordgroep zorgen over de toekomst van Schakenbosch aangaande extra verkeer, beheer van het groen en de inrichting van het zorg- en ontmoetingscentrum. Positief vindt men de communicatie van Schakenbosch b.v., het behoud van de toegankelijkheid van Schakenbosch, de komst van een zorgcentrum en het behoud van de Hulp&Heilkerk.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter