Activiteiten
Gemeentearchief brengt Haagse geschiedenis tot leven

Filmbeelden van vroeger halen het verleden dichterbij. Maar om ze werkelijk tot leven te brengen is meer context nodig. Met dit doel voor ogen is het Haags Gemeentearchief twee filmprojecten gestart, Oorlog in Den Haag. Dagelijks leven in bewegend beeld, 1940-1945; en Ik was erbij: verhalen uit de stad. In beide projecten worden ooggetuigen opgespoord en worden hun herinneringen aan historisch filmmateriaal gekoppeld. Zo ontstaan complete Haagse beeldverhalen.

Het landelijk thema ’75 jaar vrijheid’ is aanleiding voor het Haags Gemeentearchief om een programma te ontwikkelen onder de noemer ‘De Vrije Stad’. In dit programma is een belangrijke plaats ingeruimd voor het filmproject Oorlog in Den Haag. Dagelijks leven in bewegend beeld, 1940-1945.

Het  Gemeentearchief is op zoek naar amateurfilmpjes over Den Haag in de Tweede Wereldoorlog. Het archief roept daarbij de hulp in van (oud) Hagenaars en Hagenezen. Wat heeft u nog op zolder, in kelders, kasten of opslag liggen aan bewegend beeld uit de periode 1939 tot 1946?

Ellen van der Waerden, gemeentearchivaris en manager Haags Gemeentearchief, ,,We willen een zo volledig mogelijk beeld vormen van Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opnames van verjaardagen, buitenspelende kinderen of een kerstviering; het gewone, alledaagse leven. Juist dit
soort familiefilmpjes zijn van harte welkom, omdat daarvan in onze collectie weinig tot niets is terug
te vinden.”

De ontvangen filmpjes krijgen een aparte plek binnen de website van het Haags Gemeentearchief. Vervolgens worden (oud) Hagenaars en Hagenezen opgeroepen de bewegende beelden van context te voorzien. Wat zien we, waar is gefilmd, wanneer en waarom? In samenwerking met verzorgingstehuizen en de Historische Informatiepunten (HIPs) in de wijkbibliotheken hoopt het Haags Gemeentearchief ook ooggetuigen te spreken.

Het eindresultaat van het project is een film over het dagelijks leven in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alle schenkers van filmpjes ontvangen een eigen digitale versie van hun aangeboden materiaal.

Het tweede filmproject betreft de eigen film- en video collectie van het Haags Gemeentearchief. In samenwerking met documentairemaker Bart Grimbergen presenteert het Haags Gemeentearchief de komende maanden Ik was er bij, verhalen uit de stad, een serie korte films, waarin opvallend historisch Haags filmmateriaal tot leven wordt gebracht.

De serie bestaat uit zes filmpjes van ca 4 minuten. Ooggetuigen vertellen hun persoonlijke verhaal, waarmee ze de historische filmbeelden kleur geven. De serie start met de grote brand van Kunsten & Wetenschappen (het K&W-gebouw aan de Zwarteweg) op 18 december 1964. We maken kennis met oud-brandweerman Ruud Assenberg. In 1964 is hij net 21 jaar en pas een paar maanden in dienst van de brandweer. Als getuige van de grootste brand in het naoorlogse Den Haag neemt hij met zijn persoonlijke verhaal de kijker mee terug in de tijd. De oude filmbeelden, veelal zonder geluid, krijgen
hiermee duiding. Waar nodig wordt het bewegend beeld aangevuld met historisch fotomateriaal uit het eigen archief.

Na de grote brand van K&W volgen nog: Beren op de brommer, Drievliet, Wonderbaarlijke visvangst, Sloop Seinpost en Bevrijding Den Haag. Het Haags Gemeentearchief zal de filmpjes vanaf half november delen via haar eigen website en social media kanalen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter