Mening
U zegt het maar: Mijn visie op het logo

Via via heb ik begrepen hoe de eerste aanzet tot het nieuwe logo ontstaan is tijdens een bijeenkomst van de ontwerpers met de gemeente. Klaas Tigelaar hield een uitvoerig betoog over de historie én de toekomst van de drie kernen en wat de wensen voor een nieuw logo waren, vooral digitaal bruikbaar.

Eén van de ontwerpers schetste al luisterend wat op zijn papier, zoals hij meestal deed en tekende een mannetje met zijn armen omhoog als ‘ik weet het ook niet’ (1).

Toevallig zag Klaas Tigelaar het schetsje, maar dan vanaf de andere kant (2) en zag daarin een goede basis om de gewenste elementen aan te koppelen.

En dat was het uitgangspunt voor het bureau om verder te werken tot ontwerp 3 naar voren kwam. Maar het had natuurlijk ook schets 4 kunnen worden, het K.T-model.

Nu even serieus:

Mijn complimenten aan het bureau én aan de gemeente dat ze zo’n eenvoudig en goed digitaal toepasbaar logo hebben gemaakt. Na enige gewenning zal iedereen die er veel mee te maken krijgt het ongetwijfeld snel herkennen.

En, hoewel het als mosterd na de maaltijd komt, heb ik ook nog wat aanmerkingen:

De kroon bovenop of het kasteel is duidelijk, op het heel oude logo stond ook een kroon. Zelf zie ik geen enkel verband tussen de kroon en de gemeente Leidschendam-Voorburg. Had dan gewoon de kasteelvorm genomen, dat verwijst tenminste nog duidelijk naar de historie van Voorburg.

Het golfje van de Vliet is duidelijk, hoewel de puntjes omhoog zwaar weer voorspellen.

Dan het onderste cirkeltje, een verbastering van het oorspronkelijke ‘wassenaartje’ of ‘halve maan’. Dat slaat weer helemaal nergens op, behalve dat er in het oude wapen zo’n symbooltje stond. Dus totaal ongepast in deze nieuwe huisstijl, voegt niets toe, net of er een balletje onder de Vliet hangt, of zou dat de tunnel zijn?

De kleurstelling ziet er imposant uit met koningsblauw en zandbeige, maar het is niet een erg makkelijk leesbare combinatie.

Jammer dat ik nooit iets gemerkt heb van mogelijke inspraak hierover, nu is het te laat.

(Bram Visser, Voorburg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter