Wethouder Jan-Willem Rouwendal (financiën) kan voor 2020 een veel groter bedrag boeken uit de verkoop van aandelen in energiebedrijf Eneco dan eerder voorzien. De bestuurder nam in de meerjarenbegroting voor komend jaar 80 miljoen euro op als opbrengst. Dat wordt volgens eerste berekeningen 139 tot 140 miljoen euro.

De hogere opbrengst ontstaat nu de Japanse concerns Mitsubishi en Chubu het energiebedrijf voor 4,1 miljard euro hebben gekocht. Gerekend was op een verkoopprijs van 2,5 tot 3 miljard euro. De gemeente heeft 3,44 procent van de aandelen Eneco in handen.

Wethouder Rouwendal toonde zich ‘aangenaam verrast’ door het financiële nieuws. Hij heeft nog geen besteding bepaald van de Eneco-inkomsten. Eerder is wel gesproken over een driedeling: één derde voor aflossen oude schulden, één derde in de reserves, één derde om het wegvallende dividend uit de aandelen Eneco (zo’n 2 miljoen euro per jaar) op te vangen.

Of dat zo blijft moet later blijken als Rouwendal met een voorstel voor de besteding wil komen. Dat wil hij doen voordat de gemeenteraad in moet stemmen met de verkoop. Dat zal op 3 maart 2020 moeten gaan gebeuren.

De aandelen-Eneco zijn in handen van 53 gemeenten. Op twee na steunen die de verkoop. De twee dwarsliggers kunnen de verkoop echter niet tegenhouden. Wel zullen alle gemeenteraden nog in moeten stemmen met de verkoop aan de twee Japanse bedrijven.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter