Nieuws
Gemeenteraad hekelt plannen burgerparticipatie

De verschillende fracties in de gemeenteraad hebben geen goed woord over voor de plannen inzake meer burgerparticipatie zoals burgemeester Klaas Tigelaar die in een notitie aan de raad heeft neergelegd. Dat bleek gisteravond tijdens een bespreking van het stuk in een raadscommissie.

Jeroen van Rossum (GroenLinks) sprak over een stuk vol ‘wollige zinnen’ waarbij de burger afhaakt. Volgens hem duurt het ook allemaal te lang. Van Rossum bepleitte het nu starten met experimenten inzake burgerparticipatie waarbij de gemeenteraad de burger daar ook echt ruimte voor geeft.

Bram van Popering (GBLV) had het over ‘een papieren tijger’ en een stuk dat een ‘sfeer van angst’ weer geeft. Hij hekelde de ambtelijke bewoordingen en het feit dat het stuk eigenlijk alleen gaat over een systeem zonder de bereidheid de koers te wijzigen. ,,Er wordt lef gevraagd om los te laten en te vertrouwen in de kennis bij de burger”, aldus het raadslid.

Jan Hendriks (CDA) noemde het stuk ‘niet krachtig’ en ‘abstract’. Ook hij bepleitte een cultuurverandering en snelle experimenten ‘om te zien hoe het functioneert’. Harma Aris (VVD) repte over ‘een mager stuk’ en vroeg om meer snelheid. Mahjoub Matlouthi (D66) stelde dat het nu allemaal ‘lukraak’ gaat. Hij miste een einddoel.

Burgemeester Tigelaar zei ‘bevreemd’ te zijn door de reacties. Hij bestreed dat het om een stuk van B&W gaat. ,,Dit is het resultaat van een traject dat wij met z’n allen zijn ingegaan”, zo betoogde hij.

Volgens de burgemeester moet de notitie dienden als startpunt voor een open gesprek over de vormgeving van burgerparticipatie, inclusief proefprojecten, die eind 2020 moet neerslaan in een set afspraken tussen alle betrokkenen. Hij stelde dat er nu bewust voor is gekozen niet te gaan ‘sturen’ of zaken ‘in te kaderen’.

De zaak komt binnenkort in de gemeenteraad terug.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter